Bloemen- en plantenexport groeit weer na zeven kwartalen krimp

Nieuws
De Nederlandse bloemen- en plantenexport is in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen. "Na zeven aaneengesloten kwartalen van krimp kunnen we nu eindelijk spreken van groei", zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).
anp
woensdag 17 april 2024 om 16:51
Afbeelding
beeld anp

Alles bij elkaar was met de handel bijna 2,1 miljard euro gemoeid, 4 procent meer dan een jaar terug. Die groei was vooral te danken aan prijsverhogingen. Volgens de brancheclub bleef het aantal verkochte bloemen min of meer gelijk, terwijl dit voor planten 2 procent steeg. De verschillen tussen markten waren wel groot. Zo kromp de export naar Frankrijk fors met 8 procent. De Britse markt liet juist bijna 12 procent groei zien.

Handelaren in de branche hebben het al langer moeilijk, onder meer omdat mensen door de gestegen inflatie minder geld aan bloemen en planten spenderen. Of afgelopen kwartaal het begin is van een periode met herstel, is nog lastig te zeggen.

Export naar VK

Mesken wijst erop dat Pasen dit jaar vroeg viel. "Daarmee ontstaat een langere periode om te overbruggen voor de handel tot de Moederdagen in mei." Zowel Pasen als Moederdag is een belangrijk feest voor de bloemenbranche. Die laatste dag valt niet in alle landen op dezelfde dag.

De VGB houdt sowieso nog rekening met moeilijkheden voor de export naar het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 30 april zullen alle planten die daarheen geëxporteerd worden bij aankomst in de havens worden geïnspecteerd. Ook voor vijf bloemensoorten komen er inspecties, weet Mesken. Volgens hem is nog altijd niet duidelijk hoe dit alles straks precies wordt georganiseerd.

Brexit

"De export naar het VK kent al een hoop problemen sinds Brexit, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we ook deze logistieke problemen uiteindelijk tot een goed einde kunnen brengen", zegt Mesken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Inspectie verbiedt PowNed-docu over populair afslankmiddel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van VWS verbiedt omroep PowNed om woensdagavond op NPO 3 de documentaire PowNed of View: De Prikpen, over het populaire afslankmiddel Ozempic, uit te zenden. PowNed heeft bovendien een dwangsom van minimaal 150.

Afbeelding

Alle 10.000 plekken Nationale Herdenking op Dam vergeven

Alle 10.000 plekken voor de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam zijn vergeven. Iets voor 19.30 uur was het niet meer mogelijk een plek te reserveren.

Afbeelding

EU-landen vieren uitbreiding van EU en denken na over vetorecht

Discussies over het gebruik van het vetorecht binnen de EU zijn onvermijdelijk bij een toekomstige EU-uitbreiding. Dat zei Eurocommissaris Vera Jourova (justitie) na een vergadering van de ministers van Europese Zaken van de huidige 27 EU-landen en de tien eventuele nieuwe lids..

Afbeelding

Amerikanen verhogen druk op Hamas

De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen 'zonder verder uitstel' te accepteren.

Afbeelding

Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd.

Afbeelding

Man (22) opgepakt om mogelijk zedenmisdrijf in woonzorginstelling

De politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van een woonzorginstelling in Breda.