Direct naar artikelinhoud

VS over Russisch veto: "Moskou hecht geen waarde aan levens van slachtoffers"

De 29-jarige Abdel Hameed Alyousef houdt zijn tweeling vast die tijdens een gifgasaanval in Khan Sheikhoun in april van dit jaar om het leven kwam.Beeld AP

Het Russische veto over het verlengen van een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië, heeft kwaad bloed gezet bij de Verenigde Staten. "Het veto geeft een duidelijke boodschap dat Moskou geen enkele waarde hecht aan de levens van de slachtoffers", aldus een verklaring van het Amerikaanse regering gisteravond (plaatselijke tijd).

Rusland sprak donderdag in de VN-Veiligheidsraad zijn veto uit. Het mandaat voor het internationale onderzoek liep donderdag om middernacht af. Gisteren wezen de Russen ook een Japanse resolutie voor een tijdelijk onderzoeksmandaat van een maand af met een veto.

De Russische veto's over de schuldvraag naar het gebruik van chemische wapens in de Syrische oorlog waren de tiende en elfde op rij sinds deze begon in 2011.
De Amerikaanse president Donald Trump had Moskou donderdag nog opgeroepen toch in te stemmen met het verlengen van het mandaat van de onderzoekscommissie (JIM). Dat is een gezamenlijke commissie van de VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Assad achter gifgasaanval 

Rusland stemde in 2015 in met de vorming van de JIM, maar zette daarna steeds weer vraagtekens bij de bevindingen van de onderzoekscommissie. Die heeft onder meer geconcludeerd dat de Syrische regering van president Bashar al-Assad achter een gifgasaanval op de stad Khan Sheikhoun zat. Daardoor vielen in april van dit jaar ruim tachtig doden, onder wie veel kinderen.