© Stijn Van de Sande

3.200 stukken vlees en 500 haringen: hoevebarbecue Landelijke Gilde kent recordeditie

De Schriekse Landelijke Gilde organiseerde zondag al voor de 32ste keer haar jaarlijkse hoevebarbecue in de Sint-Janshoeve. Ruim 3.200 stukken vlees en zo’n 500 haringen werden er verkocht, goed voor een recordeditie.

Stijn Van de Sande

De hoevebarbecue van de Landelijke Gilde van Schriek (Heist-op-den-Berg) is een jaarlijkse traditie op de derde zondag van juli. Het evenement werd al voor de 32ste keer georganiseerd in de Sint-Janshoeve, die eigendom is van de familie Vermeylen. “Het begon destijds, onder de toenmalige voorzitter, als een kleine, gezellige barbecue voor de leden van de Landelijke Gilde”, vertelt huidig voorzitter Leon De Weerdt. “Ik denk dat er tijdens de eerste editie een dertigtal mensen aanwezig waren. Maar door de jaren heen is het evenement enorm hard gegroeid. Dit jaar beleven we zelfs een recordeditie.”

Vijftig vrijwilligers

De cijfers zijn dan ook ronduit indrukwekkend. Nadat er vorig jaar vlot 3.000 stukken vlees over de toonbank gingen, werd dat aantal deze editie opnieuw de hoogte ingejaagd. “Dit jaar hebben we 3.200 stuks voorzien, gaande van worsten tot hamburgers en satés. We verwachten dat die ook allemaal uitverkocht zullen raken”, zegt bestuurslid Jelle Claes. “Het weer is alleszins perfect. De zon schijnt, maar het is niet té warm. Dat maakt dat de mensen massaal naar onze hoevebarbecue zijn afgezakt. ’s Avonds bereiden we trouwens ook nog 500 haringen. Die worden op een traditionele manier gegaard ‘aan ’t vat’.”

Het vlees wordt geleverd door de Schriekse beenhouwerij Verwimp. “Wij zijn die mensen enorm dankbaar voor de goede samenwerking”, klinkt het. “Zonder hen en onze vijftig hardwerkende vrijwilligers zou onze barbecue simpelweg niet kunnen doorgaan. Zij zijn ook flexibel in de leveringen van het vlees, ook al brengt dat risico’s met zich mee. Als het weer slecht is of er minder volk komt opdagen dan verwacht, dan blijven de beenhouwerij achter met een hele berg vlees. Gelukkig zal dat dit jaar absoluut niet het geval zijn.”

© Stijn Van de Sande

Tussen de koeien

“Tijdens onze evenementen proberen we steeds voor elk wat wils te bieden”, aldus Claes. “Er is de barbecue, maar daar blijft het niet bij: de KVLV verkoopt ook ijsjes, en er is een standje waar je verse honing en confituur kan aankopen. Daarnaast is er ook randanimatie voorzien, zoals springkastelen. En ook het prachtig decor mag niet vergeten worden. Je loopt hier letterlijk tussen de dieren.”

Het doel van de Schriekse Landelijke Gilde, die met 533 leden alleen de afdeling van Londerzeel moet voorlaten qua omvang, is om het platteland tot bij de mensen te brengen. “Wij hebben absoluut niets tegen de stad, maar we willen aantonen dat er ook op het platteland heel wat te beleven valt”, aldus De Weerdt. “Onze hoevebarbecue is daar een mooi voorbeeld van. Al organiseren we gedurende het hele jaar allerhande evenementen. Onze agenda zit zelfs zo vol dat ik soms de opmerking krijg dat ik veel te weinig thuis ben. Een tijdje geleden boden we nog een ontbijt aan tijdens de Uylefeesten,en op 15 augustus organiseren we een behendigheidswedstrijd met tractoren.”

Laagdrempelig

“Als vereniging is het belangrijk om dicht bij de mensen te staan en evenementen te organiseren”, zegt de voorzitter. “We houden onze evenementen ook bewust laagdrempelig. Voor zes euro kan je een stuk vlees krijgen met gratis groentjes. Een pintje of een cola kost maar 1,60 euro. Dat is weinig de dag van vandaag. Maar ik geloof dat de mensen daardoor net meer consumeren en wij er op die manier uiteindelijk ook meer aan zullen overhouden.”

De hoevebarbecue staat ieder jaar met stip genoteerd in de agenda van Schriekenaars Carl en Maria. “We komen al meer dan tien jaar en hebben het evenement zien groeien”, zeggen ze. “We komen vooral voor de gezelligheid, maar natuurlijk ook voor het lekkere eten. De barbecue is ieder jaar van enorm goede kwaliteit. Dit jaar hebben we zelfs voor het eerst vrienden uitgenodigd om ons te vergezellen. Zo maken ook zij eens kennis met dit mooie evenement.”