© Gil Plaquet

“De steun die we van elkaar krijgen, is onbetaalbaar”

Sabrina Wouters uit Rijmenam (Bonheiden) en enkele lotgenotes richtten een groepje op waar weduwen met kinderen terechtkunnen. N.E.S.T. telt al bijna negentig leden, maar ze zouden graag nog meer dames aanspreken. “We zijn er voor mekaar als het moeilijk gaat, maar zijn ook een vrolijke bende die van alles organiseert”, klink het.

Theo Derkinderen

Zeven maanden geleden zag N.E.S.T. (Never Ending Stories Together) het levenslicht. “Een initiatief waar veel vrouwen nood aan hadden. Als mama van één of meerdere kinderen je man verliezen door een overlijden, is enorm zwaar. Voor jezelf, maar ook voor de kinderen. In het begin krijg je veel steun van vrienden en familie, maar uiteindelijk wil je ook in contact komen met lotgenoten. Omdat je weet dat je met hen makkelijker kan praten over wat je exact voelt. Heb je een rotdag, dan zijn wij er voor mekaar”, zeggen Sabrina Wouters (Rijmenam) Christel Van der Vloed (Tienen), Cindy Hugo (Zandvliet) en Els Frederickx (Sint-Katelijne-Waver) van N.E.S.T.

“Wij hebben een groep op Facebook opgericht. Wie lid is, kan gewoon beginnen te chatten met de andere leden. Omdat iedereen hetzelfde heeft meegemaakt, kan een gesprekje enorm veel deugd doen en je weer de nodige ‘power’ geven om voort te gaan. Onze leden komen echt van alle uithoeken in Vlaanderen.”

Geen rouwgroep

“We zijn geen rouwgroepje. Het is niet dat er bij ons alleen maar gesakkerd en getreurd wordt. Wij organiseren samen verschillende activiteiten. Een goeie wandeling met de kinderen, een uitstapje naar een pretpark of zelfs eens een midweek er tussenuit. Ook al hebben we iets ergs meegemaakt, iets wat je nooit vergeet, we zijn bovenal een vrolijke bende.”

Niet alleen de mama’s worden er beter van, ook voor de kinderen is N.E.S.T. belangrijk in het verwerken van de dood van hun papa. “Ze spelen met lotgenootjes. Daardoor begrijpen ze ook dat ze niet alleen staan op de wereld. Dat er nog kinderen zijn die zonder papa voort moeten”, zegt ­Sabrina. “Dat mijn zoon nu op zijn Instagram zet dat hij lid is van een sportclub, naar welke school hij gaat en dat zijn papa gestorven is, is volgens mij het bewijs dat hij het een plaats gegeven heeft. Ik denk dat N.E.S.T. daar mee toe bijgedragen heeft.”

Tweede groep voor mannen

Sabrina verloor haar man – de zoon van de Limburgse scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen – 6,5 jaar geleden. “Op dat moment zakt de grond onder je voeten gewoon weg. Er was een lange periode dat ik gewoon in mijn cocon wou blijven. Later ben ik met N.E.S.T. begonnen. Iets waar ik nog geen dag spijt heb van gehad. Onze leden zijn allemaal op zoek gegaan naar lotgenoten. Net omdat je graag eens wil babbelen met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. We zijn nu zeven maanden bezig en tellen al 86 leden. Dat zegt toch voldoende?”

N.E.S.T. denkt er nu aan om een aparte groep te beginnen voor weduwnaars met kinderen. “Mannen met kinderen die interesse hebben om samen te komen en te praten met lotgenoten, kunnen ook lid worden. Wij sturen ze dan de juiste link door van de mannengroep.”

Facebook: N.E.S.T. Voor jonge weduwen met kinderen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer