Direct naar artikelinhoud
NieuwsKoperdiefstallen

Steeds meer koperdiefstallen in Vlaanderen: ‘Kabeldieven zorgen voor 1 uur en 15 minuten treinvertraging per dag’

De politie hield vrijdagnacht een controleactie tegen kabeldiefstallen.Beeld photo_news / Photo News

Vloek je ook weleens als je trein vertraging heeft? Richt je woede voortaan niet enkel op de NMBS of Infrabel, want ook koperdieven zorgen voor vertragingen op het spoor. En niet zo’n beetje: gemiddeld 1 uur en 15 minuten per dag, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Kabeldiefstallen zijn al jaren een groot probleem voor spoorwegbeheerder Infrabel. Koper is kostbaar en trekt bijgevolg dieven aan. Al moeten die vooral in het buitenland doorverkopen, want in België weten ijzerhandelaars welke kabels van het spoor afkomstig zijn en dus gestolen zijn. Daarom kiezen ze vaak de grensstreek uit om diefstallen te plegen. Vooral in Wallonië worden vele meters, en dus kilo’s, koperen kabels gestolen. Maar het probleem lijkt nu ook in Vlaanderen meer op te duiken. Al gebeuren nog steeds twee op de drie diefstallen in Wallonië.

In 2023 registreerde Infrabel 451 kabeldiefstallen, of meer dan één per dag. Over hoeveel (kilo)meters kabel het in totaal gaat, wil Infrabel niet kwijt. “Om dieven niet op ideeën te brengen”, klinkt het. Opvallend: het aantal feiten daalde in Wallonië met 13 procent. In Vlaanderen steeg het dan weer met 10 procent.

De spoorwegpolitie zet drones in om de dieven op te sporen.Beeld Photo News

De koperdieven bezorgen zowel de spoorwegbeheerder als de reizigers grijze haren. Er is natuurlijk de financiële schade, maar de diefstallen leiden ook tot heel wat vertraging. “Alles samen ging het vorig jaar om 24.849 minuten”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. “Dat komt neer op bijna 1 uur en 15 minuten per dag. En dan hebben we het nog niet op de impact op ons werkschema. Omdat spoorpersoneel zijn taken voor onderhoud of modernisering moet uitstellen om noodherstellingen uit te voeren.”

Infrabel en politie samen

Om de strijd tegen de koperdieven aan te gaan, bundelen Infrabel en de spoorwegpolitie sinds begin vorig jaar de krachten. Die eerste graaft kabels nu vaker in en markeert ze. Ook gps-trackers en de vervanging van koper door aluminium moeten dieven afschrikken. De spoorwegpolitie houdt dan weer het hele jaar door controleacties. In 2023 konden op die manier negentien dieven opgepakt worden.

Maar ook dit jaar gaan die acties verder. Vrijdagnacht zette de politie bijvoorbeeld enkele droneteams in. Die kammen de spoorlijnen af, op zoek naar verdachte personen. Vier wagens en acht personen werden gecontroleerd, maar tot arrestaties heeft dat uiteindelijk niet geleid. “Het is belangrijk om dergelijke acties te blijven voeren”, klinkt het bij de federale politie. “Kabeldieven riskeren in de rechtbank uiteindelijk tot vijf jaar cel en een boete van enkele duizenden euro’s.”