Direct naar artikelinhoud
Islamschool

Jambon wil Genkse islamschool verhinderen: "Mogen we niet oogluikend toelaten"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil verhinderen dat de controversiële Genkse islamschool ooit het daglicht ziet. Dat zei hij in een interview op Radio 1. Jambon wil ook de geldstromen achter de school laten onderzoeken.

Jambon zegt "absoluut tegen" de oprichting van de school te zijn. "Aparte islamitische scholen staan haaks op ons integratiemodel. Zoiets mogen we niet oogluikend toelaten." Om die reden wil Jambon de oprichting van de school "verhinderen".

Eerder liet Jambon weten op Twitter dat de Staatsveiligheid een onderzoek doet naar Milli Görüs, de organisatie die de school wil oprichten. Hij wil specifiek de geldstromen achter de beweging laten onderzoeken. "Ik wil volledige duidelijkheid over de omstandigheden waarin deze beweging een middelbare school opricht in Genk", klinkt het op Twitter.

 De oproep van premier Charles Michel aan het adres van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om tegen vrijdag met maatregelen in de aanpak van de transmigranten te komen, was geen vingerwijzing volgens Jambon. "De premier heeft gewoon bevestigd wat er in de pipeline zat."

Was de demarche van de premier een vingerwijzing aan het adres van Francken? "Ik denk het totaal niet", reageert Jambon. Vorige week hebben beide N-VA'ers hun negenpuntenplan in de aanpak van het dossier voorgelegd aan het kernkabinet. Het was de bedoeling deze week met concrete voorstellen rond extra capaciteit te komen, legde Jambon uit.

Hij roept zijn collega's op, ondanks de komende lokale verkiezingen, nog vier weken de gemoederen te laten bedaren. "Er ligt nog heel veel werk op de plank. We houden ons beter daar mee bezig in plaats van met politiek gekrakeel".