© AFP

“Hamas moet ontwapenen en geweld afzweren”

De Amerikaanse speciale gezant voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, zegt donderdag dat de islamitische organisatie Hamas moet ontwapenen, geweld moet afzweren en de staat Israël moet erkennen als ze wil toetreden tot de Palestijnse regering.

adm

Greenblatt stuurt zijn verklaring de wereld in op het moment dat Hamas en Fatah de plooien gladstrijken. In 2007 kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen de twee fracties, en sindsdien bestuurt Hamas de Gazastrook en Fatah met de Palestijnse Autoriteit (PA) de Westelijke Jordaanoever. Na verzoeningsgesprekken kwamen ze overeen dat de PA-regering ten laatste op 1 december weer de hele controle over de Gazastrook krijgt.

© AFP

“Elke Palestijnse regering moet zich ondubbelzinnig en expliciet scharen achter geweldloosheid, de staat Israël erkennen, de vorige overeenkomsten en verplichtingen tussen de partijen aanvaarden, waaronder het ontwapenen van de terroristen, en zich toewijden aan vreedzame onderhandelingen”, zei Greenblatt in een verklaring. “Als Hamas een rol speelt in de Palestijnse regering, moet het deze drie basisvoorwaarden aanvaarden”, voegde hij eraan toe.

Hamas lijkt niet onder de indruk van Greenblatts eisen, en beschuldigde de VS van “chantage en vooroordelen”. “Dit is een schaamteloze inmenging in interne Palestijnse zaken, om de verzoening te dwarsbomen”, reageerde Hamas in een verklaring.

De islamitische beweging wordt door de Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwd als een terroristische groep. De afgelopen tien jaar vocht ze al drie oorlogen uit met Israël. De beweging heeft steeds gesprekken over het ontbinden van haar militaire tak geweigerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER