© Wim Kempenaers

Vlonderpad in Borsbeek moet trekpleister worden voor zachte recreatie

Het vlonderpad in Fort 3 in Borsbeek is enkele weken na de start van de werkzaamheden al klaar. Het is een nieuwe stap om het domein in te richten tot trekpleister voor zachte recreatie in combinatie met passende evenementen.

Filip Spoelders

Het masterplan voor het Borsbeekse Fort 3 geeft aan dat het domein omgevormd moet worden tot een belevingspark. De uitwerking van het plan wordt wel over twintig jaar gespreid om de financiële kosten draaglijk te maken voor de gemeente.

Met de afbraak van de loodsen en het weghalen van de betonnen ondergrond op het middenplein, de komst van de galloways - middelgrote, hoornloze runderen die worden ingezet voor de begrazing van natuurgebieden - en nu de aanleg van het vlonderpad is er deze legislatuur al een grote stap gezet.

“De werken vorderden snel waardoor het al klaar is. Uiteraard bevindt er zich nu nog geen water in de poelen onder de houten constructie. Maar het is een mooie realisatie om het wandelen met kinderen in en rond ons fort aantrekkelijker te maken”, geeft schepen van Recreatie Tom Verboven (Groen) aan.

Het nieuwe wandelpad slingert van de ene zijde van het middenplein naar de andere. Het is meteen de laatste ingreep voor deze legislatuur in het fortdomein. De rest van het masterplan is voor de volgende bestuursploeg. “Wie het ook gaat zijn, ik hoop dat dit werk wordt verdergezet”, blikt Verboven vooruit.

Er staat zeker nog wat te gebeuren de volgende jaren om het park nog meer aantrekkingskracht te geven. Zo is er ruimte in de buurt van het vlonderpad voor een bloemenweide, een hakbos en zelfs een plek om iets met groenten te doen. In de Antwerpse forten werden vroeger namelijk groenten gekweekt die moesten dienen als bevoorrading voor de soldaten.

Verder is er de mogelijkheid om de wallen van het middenplein aan één zijde om te vormen tot grastrappen. Op die manier ontstaat er een klein theater in openlucht waar toeschouwers voorstellingen kunnen volgen.