de rode loper

Voor het zingen het hotel uitgaan: Israëlische Songfestival-inzending moet zo veel mogelijk binnenblijven

Eden Golan, de Israëlische inzending voor het Eurovisiesongfestival.© reuters

Wie in BV-land of Hollywood vertoeft, op de rode loper of in de wandelgangen, komt al eens op bezoek in deze rubriek.

Max De Moor

Israëlische inzending beleeft Songfestival vanuit hotelkamer

Eden Golan, de Israëlische inzending voor het Eurovisiesongfestival, wordt door de veiligheidsdiensten van haar land geadviseerd om zolang mogelijk op haar hotelkamer te blijven tijdens het evenement. Natuurlijk mag ze die wel verlaten voor de repetities en het evenement zelf. Dat vindt dit jaar plaats in de Zweedse stad Malmö. Eerder werd al bekend dat daar extra maatregelen waren genomen om de veiligheid te garanderen. De deelname van Israël ligt al maanden onder vuur vanwege de oorlog in Gaza. Hoewel Rusland vanwege de agressie tegenover Oekraïne niet mag deelnemen, houdt de organisator, de European Broadcasting Union, vast aan het argument dat het Songfestival “niet-politiek” is.

Acht BV’s beleven expeditie in Namibië

Televisiezender Play4 heeft bekendgemaakt welke BV’s vooral niet zullen binnenblijven. Dit jaar trekt het format De expeditie naar Namibië, waar het 80 graden warmer kan zijn dan op Groenland. Ex-doelman Frank Boeckx, acteurs Willem De Schryver, Janne Desmet en Tom Van Dyck, tv- en radiomaker Linde Merckpoel, presentatrice, actrice en zangeres Nathalie Meskens, advocaat Omar Souidi en Studio Brussel-gezicht Flo Windey hebben de woeste duinen en uitgestrekte woestijnlandschappen getrotseerd. U zult nog even moeten wachten om te weten te komen hoe ze het ervan af hebben gebracht. De uitzenddatum wordt later bekendgemaakt.

Bloedheet en ruig: ook in Namibië worden extreme BV-tochten ondernomen.© Play4

In de schaduw van Taylor Swift

19 april – vandaag dus – was een datum waar Swifties maanden naar hebben uitgekeken. Anderen telden de dagen dan weer af met steeds groter wordende beklemming en angst. Kayla Nicole, bijvoorbeeld. Zij is de ex van Swifts huidige lief Travis Kelce. Dat is genoeg om dagelijks bestookt te worden door de fans van Swift. “Iedereen heeft een breekpunt en ik zou het fijn vinden als ‘jullie’ (en jullie weten exact wie jullie zijn) me nu gerust laten”, schreef ze donderdag op X, een dag voordat Taylor Swifts nieuwe album uitkwam.

Anderen zoeken dan weer de schijnwerpers van ’s werelds populairste zangeres op. Tavi Gevinson bijvoorbeeld. De voormalige modeblogger – en orakel van tieners wereldwijd – heeft een ‘zine’ uitgebracht met Swift als leidmotief. Fan fiction: a satireis een boekje van meer dan 75 pagina’s, waarin Gevinson reflecteert op haar vriendschap en bewondering voor Swift. Tegelijk is Swift een spiegel om na te denken over hoe het is om te groeien voor de ogen van het internet. Gevinson benadrukt dat het gaat om fictie: “Het geeft je geen toegang tot de persoon die Taylor is, alleen maar tot het personage dat ze in mijn hoofd is geworden.” Gevinson stelt haar werk gratis online beschikbaar en liet ook geprintte exemplaren achter in verschillende boekenwinkels in New York.

Tavi Gevinson: schrijfster en Swiftie.© afp