Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Elke misstap kan fataal zijn: stoel van Real Madrid-coach Lopetegui wankelt, Martínez genoemd als opvolger

De Spanjaard Julen Lopetegui ziet lijdzaam hoe zijn team, met Karim Benzema, afgelopen weekend met 1-2 verloor van Levante.Beeld REUTERS

Dead man walking in Santiago Bernabéu. Vanavond staat Julen Lopetegui wel nog voor de bank bij Real Madrid in de Champions League, maar zijn lot is al bezegeld.

en

Voor de droomjob moest alles wijken. Twee dagen voor de start van het WK offerde Julen Lopetegui (52) zijn succesvolle bondscoachschap bij Spanje op om coach te worden bij Real Madrid. Een sprong in het diepe, die amper vier maanden later afstevent op een fatale landing.

De vraag luidt niet of, maar wel wanneer Lopetegui zijn C4 gepresenteerd krijgt bij de Koninklijke. Dit weekend gonsde het zelfs van de geruchten dat de Spanjaard de Champions League-match van vanavond tegen Viktoria Plzen niet zou halen. Gisteren verscheen de coach evenwel gewoon op de persconferentie. “Je kijkt niet naar een verslagen trainer”, klonk het nog opvallend strijdvaardig. “Ik steek mijn tijd niet in geruchten. We weten dat de situatie niet best is, maar hebben tijd om dit te herstellen.”

Wel, in het geval van Lopetegui is dat relatief. Volgens betrouwbare Spaanse media wil de clubleiding gewoon geen onrust zaaien in aanloop naar de klassieker tegen FC Barcelona dit weekend. Als hij dan nog voor de dug-out staat tenminste. Want elke volgende misstap kan fataal zijn voor Lopetegui.

De emmer der vernedering is al even overgelopen bij het trotse Real Madrid. Na een één op twaalf prijkt het momenteel op plaats zeven in La Liga, buiten de Europese tickets. Eerder ging het al onderuit bij CSKA Moskou in de Champions League. En dit weekend maakte het maar ternauwernood een einde aan een reeks van acht uur zonder doelpunt. Bovendien slaagt Lopetegui er maar niet in om enkele heikele thema’s te managen. Zoals het onbegrip dat toptalent Vinícius Júnior geen echte kans krijgt, ondanks zijn knalprestaties bij de B-ploeg. De vele blessures bij de spelersgroep. Ook de rotatiepolitiek met Thibaut Courtois en Keylor Navas kon van hogerhand op weinig begrip rekenen. En vooral: het gebrek aan een duidelijk strijdplan.

‘We weten dat de situatie niet best is, maar hebben tijd om dit te herstellen’
Julen Lopetegui, coach Real Madrid

Geen vervanger voor Ronaldo

Al klinkt het bij sommigen eveneens dat het de coach, openlijk gesteund door zijn spelers, aan wapens ontbreekt. Voor het eerst in achttien jaar heeft Real geen Gouden Bal-winnaar lopen. Ondanks het gegoochel met grote namen, zoals die van Eden Hazard en Robert Lewandowski, bleef de aanvallende versterking beperkt tot Mariano Díaz. Voorzitter Florentino Pérez investeerde liever in de renovatie van Santiago Bernabéu. In het post-Ronaldo-tijdperk trad tot dusver ook geen enkele ‘sterkhouder’ naar voren. Gareth Bale en Marco Asensio krijgen nu wel vertrouwen van de coach, maar zijn geen doelpuntenmonsters zoals de Portugees. Karim Benzema evenmin. Voorts bleven cruciale schakels Raphaël Varane en Luka Modric ver onder hun uitstekende WK-vorm.

Lopetegui kan zich er niet achter wegsteken, zijn doodvonnis is al getekend. Huiskrant Marca publiceerde alvast een lijstje met twaalf kandidaat-opvolgers. Onder hen Roberto Martínez. Voor u in paniek schiet: de kans dat de Rode Duivels hun bondscoach verliezen is miniem. De Spanjaard heeft nog een contract tot 2020 aan de Houba de Strooperlaan. “Voorlopig heeft niemand zich gemeld”, zegt KBVB-topman Mehdi Bayat. Sinds zijn debuut in 2007 bij Swansea was Martínez nooit als trainer aan de slag in zijn thuisland.

Met stip vooraan om te depanneren, volgens het dagblad: ex-Galáctico Santiago Solari. Een plan-Zidane, zeg maar. De voormalige speler die als trainer doorstroomt vanuit het belofte-elftal. Voorts wordt Guti genoemd, hij was jarenlang succesvol jeugdtrainer bij Real en is momenteel aan de slag als assistent bij Besiktas. Ook Antonio Conte, deze zomer ontslagen bij Chelsea, zou al een telefoontje van Pérez gekregen hebben. Het is wachten tot die van Lopetegui rinkelt.