Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Standard en Genk spelen mooiste gelijkspel van het jaar

Standard-verdediger Collins Fai probeert Dieumerci Ndongala af te stoppen.Beeld BELGA

Ziedaar, de twee beste ploegen van het moment in de Jupiler Pro League. Standard en Racing Genk leverden spektakel in Luik. Welgekomen na alle miserie van de afgelopen weken. Negentig minuten lang intensiteit. Een topper grand cru.

Philippe Clement: "Iedereen in het stadion, ook de trainers, en iedereen die voor televisie zat, keek volgens mij met een goed gevoel naar deze wedstrijd. Ik zag veel engagement en kwaliteit."

Michel Preud'homme: "Dat is een heel goede analyse. We hebben alles gezien. Van blijdschap tot ontgoocheling, van boosheid tot opluchting.”

De perszaal gniffelde, Clement lachte breeduit. Standard en Racing Genk hebben de fans een topwedstrijd geserveerd. Alles zat erin: passie, overgave, kansen, een afgekeurde goal, gele kaarten, akkefietjes, vliegende tackles, trainers die hun ongenoegen uitten... De zenuwen strak gespannen, voetbal met het mes tussen de tanden. En dat nadat beide ploegen donderdag een zware Europese wedstrijd speelden. Genk in Besiktas, Standard tegen Krasnodar.

De Limburgers presenteerden zich in Luik als de trotse leider. De borst vooruit, niet bang om in het Luikse mes te lopen. Ndongala kreeg voor de rust een uitstekende kans op de 0-1, Ochoa pakte. Het waren de Rouches die in de eerste helft scoorden. Marin met de vrije trap, Laifis kopte terug, Emond tikte binnen. Het doelpunt werd echter door de VAR afgekeurd voor buitenspel.

Clement: "De VAR zorgt voor eerlijker voetbal. De kans op fouten wordt kleiner gemaakt."

Preud'homme: "Doelpunt of niet, VAR of niet, voor ons had het de match wel veranderd."

In de tweede helft werd het allemaal nog beter. Iedereen op het puntje van zijn stoel. Emond miste een grote kans voor de Rouches, Ochoa duwde een trap van Malinovski op de paal en redde een schot van de Oekraïner. De intensiteit bleef hoog, de fysieke strijd op het randje.

Joseph Aidoo van Genk (l.) and Renaud Emond (r.) van Standard vechten om de bal.Beeld BELGA

Uppercut van Samatta

Vijf minuten voor tijd spurtte Samatta diep, Pozuelo had het gezien, de Tanzaniaan schoot de bal voorbij Ochoa. Het uitvak viel elkaar in de armen, Clement balde de vuisten. Standard leek knock-out. Een uppercut van Samatta.

Fysiek werd het moeilijker. Heel Racing Genk telde af. Tien, negen, acht... Tot plots Cavanda alleen gelaten werd, zijn voorzet werd binnen getikt door Luyindama. Voor de tweede keer in vier dagen tijd scoren ze in blessuretijd.

Clement: "Die 1-1 heeft te maken met ervaring. We zijn een heel jonge groep. Op de bank zagen we Cavanda alleen staan. We riepen, maar konden de spelers niet bereiken. Hij mag helemaal vrij die voorzet geven en dan is het casino wie de bal raakt. Het is een les voor ons, ik verwacht dat zoiets niet meer gebeurt de komende weken. We moeten ontgoocheld zijn dat we op het eind nog de gelijkmaker slikken." Noem het een gemiste kans om verder uit te lopen in het klassement.

Het zijn momenteel de twee beste ploegen in België die we gisteren aan het werk zagen in Luik. Het mooiste gelijkspel van het seizoen

Preud'homme: "Het zit in de genen van Standard om nooit op te geven. We proberen om dat er weer in te pompen. Dat heeft te maken met de mentaliteit die mijn jongens tonen. We verdienden het niet om te verliezen."

Clement: "Dat zit inderdaad in hun DNA, net als in het onze."

Titelkandidaten

Het zijn momenteel de twee beste ploegen in België die we gisteren aan het werk zagen in Luik. Het mooiste gelijkspel van het seizoen. Het karakter van Standard, de frivoliteit van Racing Genk. De neutrale voetballiefhebber heeft genoten, de waarnemers ook.

Clement: "Spelen in dit tempo en met deze intensiteit was knap van de twee ploegen. Allebei gingen we voor de drie punten, allebei gingen we uit van onze eigen stijl. Dat was leuk."

Preud'homme: (lacht) "Philippe heeft opnieuw gelijk."

Clement: "Of wij titelkandidaat zijn? We zijn dat net als Standard, Anderlecht, Club Brugge en AA Gent. Want, na dertig speeldagen begint alles opnieuw. Maar ons seizoen is niet mislukt als we geen kampioen spelen."

Preud'homme: "Wie de beste ploeg is? Genk staat eerste, dus... Maar laten we globaal gezien het positieve onthouden. Dit was intens, modern voetbal. Zoals een topper in Engeland waar veel gebeurt. Ook op de bank, waar we van alles naar elkaar riepen. Het maakte deel uit van het spektakel."

Het was anderhalf uur smullen op Sclessin. Vier à vijfsterrenvoetbal. Meer van dat.