Metejoor ziet muziek in vegan pizza’s en meer lekkers met een Italiaans tintje: culinair nieuws uit Antwerpen

Culinair Antwerpen is altijd in beweging. Elke week geven we drie tips.

Michel Van der Auwera

Pizza uit authentieke Napolitaanse houtoven

Hugo Ferreira haalt een pizza uit de houtoven.© Michel Van der Auwera

In de Volkstraat op het Antwerpse Zuid opende onlangs Gio de deuren. Zaakvoerder Hugo Ferreira is Portugees, maar heeft al een goed draaiend pizzarestaurant in Gent. Aan de oven staan uiteraard Italiaanse pizzaiolo, maar minstens even belangrijk als de chef is de oven. Daarom werd geïnvesteerd in een authentieke houtoven van het bekende huis Stefano Ferrara uit Napels. De stenen bodem van die oven is vervaardigd van lava van de vulkaan Vesuvius.

Het aanbod is gevarieerd, met acht klassiekers zoals de Margherita en acht gastronomische pizza’s. Zo is er de Miss Tartufata, waarop de tomatensaus wordt vervangen door truffelcrème, romige mozzarella fior di latte en carpaccio van truffel (20 euro). De Your Sweet Devil (16 euro) is dan weer de pikantste uit de reeks, met ‘nduja-smeerworst uit Calabrië. Wie na de pizza nog wil natafelen, kan dat in de bar met een cocktail of andere (niet-)alcoholische dranken.

Volksstraat 13, 2000 Antwerpen, giopizzabar.be

Italië boven bij Trattoria Boretti

Ragu alla Boretti.© Trattoria Boretti

Kookfornuizenspecialist Boretti heeft in Antwerpen nu ook een trattoria geopend. Het is een plek om te genieten, mensen te ontmoeten en vooral lekker te eten, kortom om de ongedwongen Italiaanse levensstijl te vieren. “We gaan voor de pure Italiaanse smaken met verse ingrediënten”, vertelt manager Caro Antson. De pasta’s worden hier vers bereid, zonder eieren, zodat ook vegans zorgeloos kunnen genieten.

Een topper is Ragu alla Boretti (20 euro), met rundvlees dat acht uur gegaard heeft. Ook de zogenaamde pinsa’s, een soort kruising tussen pizza en focaccia, krijgen een bijzonder plekje op de kaart, zowel bij de voorgerechten als bij de suggesties. De pinsa’s kunnen belegd worden met Italiaanse ham, mortadella of kip, en uiteraard zijn er ook vegan opties. Je kunt bij Trattoria Boretti trouwens ook terecht om rustig op je laptop te werken terwijl je geniet van een kop koffie of een glas wijn met een hapje erbij.

Jef Cassiersstraat 10, Nieuw Zuid, Antwerpen, trattoriaboretti.com

Vegan pizza’s en tapa’s

Vegan pizza’s bij Plant a Pizza.© Plant a Pizza

Joris van Rossem, beter bekend als Metejoor, heeft zijn schouders gezet onder een nieuwe trendy hotspot op het Zuid. Plant a Pizza, een horecaproject van een van zijn bandleden, is de eerste volledig veganistische pizzeria in Antwerpen.

Op de menukaart, die om de drie maanden verandert, staan vijftien verschillende pizza’s, van klassiekers als Margherita en Funghi tot Amai Hawaï en Spring Calzone. De vegan kazen in de pizza’s zijn gemaakt op basis van cashewnoten en komen qua structuur en smaak heel dicht in de buurt van mozzarella of camembert. De prijzen (van 12,90 tot 19,50 euro) blijven democratisch. Op woensdag kan je de pizza van de dag zelfs bestellen voor 10 euro.

Bij Plant a Pizza kan je ook binnenstappen voor een drankje met een tapa. Heel populair zijn de fried mushwings, vergelijkbaar met krokante chicken wings. Wie een mix wil van de verschillende hapjes, bestelt best een ‘handjevol’ (21 euro). Afsluiten doe je met een vegan tiramisu of een limoncello.

Leopold de Waelstraat 9, 2000 Antwerpen, plantapizza.com/antwerpen