Cordon sanitaire doorbroken in Grimbergen? 'Heb niemand naar zijn partijkaart gevraagd'

Bart Laeremans andermaal stemmenkampioen in Grimbergen© jhp

‘In 2012 is onze partij gefinancierd door het Vlaams Belang, maar sinds 2015 zijn we compleet onafhankelijk’, zegt Bart Laeremans van Vernieuwing. ‘Het cordon sanitaire wordt hier niet doorbroken.’

Christof Vanschoubroek

In Grimbergen werd zondagavond al een akkoord gesloten tussen de partijen N-VA, Open VLD en Vernieuwing. De liberaal Chris Selleslagh wordt burgemeester. Maar is in Grimbergen het cordon sanitaire niet doorbroken? Vernieuwing is de partij van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans. Hij heeft sinds 2015 geen lidkaart meer, maar Luk Raekelboom wel. Die werkt zelfs voor de partij en zal in de Grimbergse gemeenteraad mee de meerderheid vorm geven.

Is Raekelboom de enige op uw lijst met een lidkaart van Vlaams Belang?

Ik veronderstel dat hij ongeveer de enige is. Ik heb niemand naar zijn partijkaart gevraagd.

U bent er met uw partij Vernieuwing dus al eerste in geslaagd het cordon te slopen?

Het cordon sanitaire wordt helemaal niet gebroken in Grimbergen. Vernieuwing is een volledig onafhankelijke partij die voor haar financiering geen enkel band heeft met een nationale partij, ook niet het Vlaams Belang. Raekelboom is verkozen voor deze onafhankelijke partij. Hij heeft trouwens ook onze beginselverklaring getekend, waaruit duidelijk blijkt dat we wel Vlaams zijn maar niets vandoen hebben met Vlaams Belang. Dus ik zie het probleem niet.

Vernieuwing bestond in 2012 en toen was u wel nog Vlaams Belanger.

Het klopt dat we toen met de lijst gestart zijn. Maar ook toen al waren 18 van de 33 kandidaten onafhankelijken op de lijst. Bij de recentste verkiezingen is de lijst opnieuw vernieuwd met 19 nieuwe mensen.

Maar in 2012 werd uw lijst wel nog gefinancierd door Vlaams Belang?

Dat klopt. We hebben toen steun gekregen van Vlaams Belang om ons project op poten te zetten.

Een stuk van dat geld zit nog altijd in de kas dan?

Neen, de kas was in 2012 helemaal leeg. We organiseren elk jaar een succesvol eetfestijn om onze kas te spijzen.

Waarom bent u in 2015 uit Vlaams Belang gestapt?

Ik kon mij niet meer vinden in de lijn van de partij. Na de verkiezingsnederlaag van 2014 heb ik dat ook openlijk laten verstaan. Filip Dewinter had het toen onder meer over het probleem van de verbruining van de samenleving, in plaats van de vergrijzing. Zijn taal is de mijne niet. Ik heb toen besloten om mij buiten de politiek in te zetten voor de Vlaamse Beweging. Ik schrijf ook voor het Pallieterke.

Grimbergen wordt over één kam geschoren met Ninove, terecht?

Onterecht. Guy D’haeseleer van Forza Ninove is parlementslid voor Vlaams Belang en is daar lijsttrekker. Raekelboom stond gewoon op de lijst van een onafhankelijke lokale partij.

Vreest u niet dat Open VLD nationaal de lokale afdeling gaat verplichten de stekker uit de coalitie te trekken?

Rutten heeft gezegd dat ze onze lijst gaat onderzoeken. Ze is welkom om onze beginselverklaring, programma en propaganda onder de loep te nemen. Ze zal niets verkeerd ontdekken.