Ja, er is een (klein) linkje tussen je menstruatiecyclus en de maan

Hoewel vaak gedacht wordt dat er een link bestaat tussen de menstruatiecyclus en de maan, was daar geen wetenschappelijk bewijs voor. Tot nu, want de resultaten van een nieuwe studie wijzen op een – weliswaar klein – verband.

Het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Science Advances en uitgevoerd door wetenschappers van de Franse Université de Lyon en de Amerikaanse Marquette University, die 27.000 menstruatiecycli onderzochten, bevestigt in de eerste plaats dat de menstruatiecyclus gedreven wordt door onze interne biologische klok en niet door een externe factor als de maan.

De impact van die interne biologische klok op de menstruatiecyclus leidden de wetenschappers af uit de vaststelling van ‘fasesprongen’. Net als het gevoel dat je ervaart tijdens een jetlag, is zo’n fasesprong een voorbeeld van relatieve coördinatie in ons circadiaans ritme, ons biologische ritme van ongeveer een dag, ons 24 uurs- of slaap-waakritme dus. Dat is van zichzelf vrij stabiel, hoewel het in de war gestuurd kan worden door enkele externe factoren zoals een uurwisseling.

Wanneer onze interne klok niet meer synchroon loopt met de normale cycluslengte, corrigeert die zichzelf door vooruit te springen naar de volgende stabiele toestand en dat is wat uit het onderzoek blijkt.

LEES OOK:

Na de analyse van de eerste menstruatiedag van 3.000 vrouwen, moesten de wetenschappers echter toegeven dat er ook een kleine correlatie bestaat tussen de menstruatie- en maancyclus, omdat er significante verschillen zitten tussen de continenten. In Europa start de menstruatiecyclus vaak tijdens de wassende halve maan, in Noord-Amerika tijdens de vollemaan. Al wijst dat er volgens hen op dat niet de maan op zich, maar vooral andere lifestylefactoren zoals de slaap-waakcycli de menstruatiecyclus impacteren. Hoewel er in maatschappijen waarin mensen uitzonderlijk vaak en lang blootgesteld worden aan maanlicht weliswaar een groter verband kan bestaan.

Dus ook al ligt de maancyclus met z’n 29,5 dagen dicht bij de gemiddelde menstruele cyclus van 29,3 en was het Charles Darwin die ooit theoretiseerde dat een mogelijke link met de maan stamde uit de tijd dat we als soort nog aan het water leefden en meer op de getijden afgestemd geweest zouden zijn: als de maan al een invloed heeft op de menstruele cyclus, is het eerder vanop de achterbank in ons lichaam. Aan het stuur zit onze eigen interne biologische klok.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer