AAN DE START. Mauri Vansevenant voor Waalse Pijl: “Altijd speciaal om hier terug te komen”

© BELGA

Woensdag gaat de 88ste Waalse Pijl van start. Wij peilden vooraf het klimaat bij de bekendste deelnemers.

mce, jm, wic

Mauri Vansevenant stond er zondag al meteen in de Amstel Gold Race. “Ik was heel verrast, want ik wist niet hoe mijn conditie zou zijn. Dit geeft een geweldig gevoel, natuurlijk. Het hele jaar lang rijd ik al rond met een goeie basisconditie. Voor mij is het altijd speciaal hier terug te komen. De eerste keer dat ik hier reed, was ik er al heel dichtbij. De Muur van Hoei is een zware opdracht, je moet de juiste benen hebben om hier het verschil te maken. Normaal gezien is de inspanning iets te kort voor mij, maar ik zal zeker proberen.”

Matthews: “Benen voelen goed”

Michael Matthews zijn voorjaar is al even bezig. De eerste klassieker van de Aussie was Milaan-Sanremo op 16 maart, maar de 33-jarige voelt zich beter dan dat hij eruitziet. “Ik zie er waarschijnlijk vermoeid uit, maar ik vind koersen leuk en mijn benen voelen enorm goed aan. Wanneer je in goede vorm bent, probeer je zoveeel mogelijk te rijden. We zijn kort bij het einde.”

© BELGA

Matthews heeft al heel wat ervaring op de Muur van Hoei, maar stond frisser aan de start in voorgaande Pijlen. “Wanneer ik de Vlaamse Klassiekers niet deed, voelde ik me frisser voor de Waalse Pijl, maar hopelijk kan ik vandaag mijn ding doen. Op training zit alles goed en zijn de resultaten daar, dus ik hoop dat ik vandaag men ding kan doen.”

Van Wilder: “Was niet voorzien voor deze koers, maar geen probleem”

Ilan Van Wilder staat dit jaar voor het eerst aan de start in België. De 23-jarige klimmer van Soudal Quick-Step reed nog geen enkele voorjaarsklassieker, maar dat baart hem geen zorgen. “Ik ben blij dat ik hier aan de start mag staan ookal was dat niet gepland. Het is een koers die ik al meermaals hebben gereden en ik ben blij dat ik een Ardennenklassieker kan rijden. Het is een goede voorbereiding op de Ronde van Romandië. Er staan heel wat sterke ploegen aan de start, maar er is niet echt één ploeg die een topfavoriet kan afleveren, wel heel wat jongens die een sterk resultaat kunnen rijden.”

Trekken jullie de kaart Van Wilder vandaag? “Goh, we zullen zien hoe ik me voel. Mauri (Vansevenant, Red.) beschikt over een zeer goede vorm, dus dat wordt afwachten.”

Maxim Van Gils: “De Muur oprijden vind ik niet zo leuk”

Vorig jaar werd de kopman van Lotty Dstny hier 8e en dat brengt verwachtingen met zich mee. “Het was de eerste keer dat ik de Waalse Pijl reed en dat verliep meteen goed. We staan hier dus wel met wat verwachtingen aan de start, maar gaan zien hoe het loopt.”

“Druk van de ploeg is er niet meteen, natuurlijk leg ik die mezelf wel op. Of de Muur me ligt? Ik vind het niet zo leuk om erop te rijden, maar als de laatste ronde eraankomt, moet het (lacht).”

© BELGA

Van Gils werd 20e in de Amstel en nam daar een verkeerde beslissing door niet met de beslissende groep mee te zijn. “Ik denk dat ik wel goed was. Ik was telkens bij de pinken. Alleen wanneer die jongens wegreden, dacht ik niet dat dat de groep zou worden die naar de meet zou gaan. Ik had gegokt op één van de bergjes, dat het daar zou gebeuren en dat was fout achteraf gezien.

De weersomstandigheden zijn niet al te belovend vandaag, dat beseft Van Gils ook. “Ik hoop dat het niet van in het begin begint te regen, dan zou het een zeer zware editie worden. Als de druppels vallen in de laatste twee rondes, zou ik er geen probleem mee hebben.”

Skjelmose: “Heb goede benen én een goed team”

Mattias Skjelmose liet hier vorig jaar zien dat deze koers op zijn lijf is geschreven. De Deen eindigde tweede en weet ook dat er vandaag weer kansen liggen. “Na vorig jaar ben ik zelfverzekerd, het voelde als dé doorbraak. Ik moet vandaag twee dingen hebben: goede benen en een goed team. Over beide beschikken we dus dat is het perfecte recept.”

Pidcock: “Heb het hier nog nooit goed gedaan”

Tom Pidcock heeft genoten van feestje na het winnen van de Amstel Gold Race, maar moet vandaag weer vol aan de bak. “Ik heb me geamuseerd, maar vandaag staat er alweer een nieuwe koers op het programma. Dat weet je als je aan het seizoen begint, dus hou je daar ook rekening mee. Ik voel me goed en ben goed gerecupereerd.”

© BELGA

Pidcock zijn relatie met deze koers is niet optimaal. “Ik heb het hier nog nooit goed gedaan. Vorig jaar moest ik van zeer ver komen en was ik ook niet echt hersteld van de Amstel. Dit jaar is het misschien anders. Het is hier ook lastig op tactisch vlak: er zijn enkele jongens die zeer snel bergop zijn. Het parcours ligt me wel, maar zoals ik aangaf: ik heb het hier nog nooit goed gedaan, we gaan het zien.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen