NAVO-landen beloven meer luchtafweersystemen aan Oekraïne: “Hulp is onderweg”, Nederland maakt 200 miljoen euro vrij

Een Patriot-luchtafweersysteem.© AFP

De NAVO-lidstaten zijn het eens om de steun aan Oekraïne op te voeren en meer luchtafweersystemen te leveren, waaronder ook Patriots. Dat zegt de secretaris-generaal van de alliantie, Jens Stoltenberg, vrijdag na een virtuele vergadering van de NAVO-Oekraïne-Raad met onder meer de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

wver

“De lidstaten hebben de bestaande systemen in kaart gebracht en er zijn systemen die aan Oekraïne kunnen worden geleverd”, zei de NAVO-topman. Volgens hem gaat het daarbij ook om Patriot-systemen die geleverd kunnen worden. Meer details gaf hij niet. Wel verwacht hij dat lidstaten de komende dagen daarover aankondigingen zullen doen.

Oekraïne vraagt al lange tijd om meer steun bij de afweer tegen de Russische raket- en droneaanvallen. Zelenski zei tijdens de vergadering dat de hoeveelheid buitenlandse hulp op dit moment erg beperkt is. Oekraïne heeft minstens zeven Patriots of gelijkaardige luchtafweersystemen nodig om de Russische aanvallen af te weren. “Dat is een minimumaantal”, schrijft de Oekraïense president op het platform Telegram.

Hij vindt het “absurd dat partners schrik hebben van de kracht” van capaciteiten om doelwitten op lange afstand aan te vallen. “Hoe meer langeafstandswapens onze soldaten in handen hebben, hoe dichterbij vrede is”, aldus de Oekraïense president. Volgens Zelenski moet de NAVO nu aan Oekraïne bewijzen dat het een bondgenoot is in de oorlog tegen Rusland. “Poetin moet met zijn voeten weer op aarde geplaatst worden, en ons luchtruim moet opnieuw veilig worden”, aldus de president. “Dat hangt volledig af van jullie keuze.”

“Hulp is onderweg”, zei Stoltenberg vrijdag. Duitsland besliste eerder al om een bijkomend Patriot-luchtafweersysteem te zullen leveren. Daarnaast zijn er volgens de NAVO-topman ook andere systemen die kunnen worden geleverd, zoals het Franse SAMP/T.

(Lees verder onder de foto)

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.© AFP

Het Amerikaanse Patriot-luchtafweersysteem wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde. Het systeem wordt gebruikt om vijandelijke vliegtuigen, kruis- en ballistische raketten te onderscheppen.

Financiële steun

“Vele bondgenoten die geen beschikbare systemen hebben, hebben beloofd om financiële steun te leveren om deze te kopen voor Oekraïne”, zei Stoltenberg ook. Daarnaast werken de lidstaten samen met de industrie om de productie te versnellen en om systemen op te knappen, zodat ze opnieuw operationeel zijn.

“De bondgenoten moeten diep in hun voorraden graven en de levering van raketten, artillerie en munitie versnellen”

Jens Stoltenberg

Secretaris-generaal NAVO

Volgens Stoltenberg is het ook belangrijk dat de luchtafweersystemen die al aan Oekraïne zijn geleverd, worden ondersteund met bijvoorbeeld wisselstukken en raketten.

De Oekraïense president had om de vergadering van de NAVO-Oekraïne-Raad gevraagd. Aan de virtuele vergadering van dat overlegorgaan tussen de NAVO en Oekraïne namen naast Zelenski en zijn minister van Defensie, Roestem Oemjerov, ook de defensieministers van de lidstaten deel. Ze bespraken ook andere dringende noden van Oekraïne, zoals 155 mm-munitie, capaciteiten om precisieaanvallen op lange afstand uit te voeren en drones.

Nederland: 200 miljoen euro

“De bondgenoten moeten diep in hun voorraden graven en de levering van raketten, artillerie en munitie versnellen”, zei de secretaris-generaal van de alliantie. Aangezien Oekraïne de geleverde wapens gebruikt om Russische gevechtscapaciteiten aan te vallen, gaat het volgens Stoltenberg niet om “liefdadigheid”, maar om een “investering in onze eigen veiligheid”.

De Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren liet na afloop van de vergadering weten dat haar land alvast meer dan 200 miljoen euro vrijmaakt voor extra luchtverdediging voor Oekraïne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen