Het nieuwe politiekantoor komt in de Gelmelstraat naast het bedrijf deSter.© rr

Politiezone Noorderkempen neemt in 2026 nieuw hoofdkantoor in gebruik: “Hele verbetering voor onze werking”

Hoogstraten/Rijkevorsel/Merksplas -

In de Gelmelstraat in Hoogstraten starten eind dit jaar de bouwwerken voor een nieuw hoofdkantoor van de politiezone Noorderkempen. De nood aan meer ruimte is hoog. Door het gestegen aantal personeelsleden is de bestaande infrastructuur te klein.

Ronny van den Ackerveken

Bij de start van de politiehervorming in 2001 nam politiezone Noorderkempen haar intrek in het kantoor op de Vrijheid in Hoogstraten. Enkele jaren later kwam er een tweede gebouw bij. “Er werken intussen meer personeelsleden dan we in de beschikbare lokalen kunnen plaatsen”, legt waarnemend korpschef Hans Hoskens uit. “Dat heeft een duidelijke impact op onze werking. Zo moeten vergaderingen elders georganiseerd worden. De accommodatie is ook sterk verouderd en kan niet meer worden aangepast aan de huidige normen.” De zoektocht naar een oplossing begon enkele jaren geleden. In september 2021 besliste de politieraad om een terrein aan te kopen naast het bedrijf deSter in de Gelmelstraat in Hoogstraten.

“Met de nieuwe locatie is gekozen voor een meer centrale plaats in functie van de drie gemeenten van de politiezone”

Hans Hoskens

Waarnemend korpschef

“Met de nieuwe locatie is gekozen voor een meer centrale plaats in functie van de drie gemeenten van de politiezone”, vertelt burgemeester van Hoogstraten en voorzitter van de politieraad Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) uit. “De omgevingsvergunning is ingediend. De bouwwerken zouden in november van dit jaar kunnen starten. Vorige maand werd het ontwerp van de nieuwe brandweerkazerne in Minderhout voorgesteld. Met het plan voor het nieuwe politiekantoor zetten we weer een stap vooruit om de veiligheid van de inwoners te verhogen.”

De bouwwerken starten in november.© rr

Beveiligingsniveau

De kostprijs van de nieuwbouw bedraagt 8,75 miljoen euro exclusief btw. De totale oppervlakte van de drie bouwlagen is 3.600 vierkante meter. De verhuis naar het nieuwe gebouw staat gepland in het voorjaar van 2026. “Er is gekozen voor zo weinig mogelijk draaglijnen in het gebouw”, zegt Luk Vorsselmans van LV-Architecten. “Dat biedt de mogelijkheid om gemakkelijk aanpassingen te doen, want we weten niet wat de toekomst brengt. De parkeerplaatsen bevinden zich achteraan. Aan de voorzijde komt veel groen. Voor de uitstraling hebben we gekeken naar de gevangenis aan de overkant van de Gelmelstraat, vandaar de keuze voor bakstenen muren. Ook met de akoestiek in het nieuwe kantoorgebouw is rekening gehouden.”

De parking is aan de achterzijde gepland.© rr

Het politiekantoor is berekend om er een tachtigtal mensen te laten werken. “Naast het verbeterde comfort, betekent de integratie van moderne toepassingen en materialen een boost voor de professionalisering van onze politieorganisatie”, meent Hans Hoskens. “We kunnen een perfecte scheiding maken tussen de publieke, semi-publieke en private zone, die elk hun eigen beveiligingsniveau hebben. Een opvanglokaal voor minderjarigen, inbeslagnamelokaal, videoverhoorkamer met regiekamer, tapkamer en wapenkamer kunnen we niet implementeren in het gebouw waar nu gehuisvest zijn. Dat gaat ook een verbetering zijn.”

Het politiekantoor aan de Vrijheid is te klein en verouderd.© ram

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners