Vreugde bij Handbalclub Schoten:omwille van het vijftienjarig bestaan, de prima sfeer en de steedse betere sportieve resultaten.© HCS

Het geheim van de snelst groeiende handbalclub van Vlaanderen: “One team, one game”

Het park van Schoten kleurt zaterdag 18 mei donkerblauw. De kleur van Handbalclub Schoten (HCS). Die viert haar vijftiende verjaardag met een eerste outdoor handbaltornooi op gras en een barbecue. “Onze HCS-familie is één van de snelst groeiende én tegelijk fijnste in Vlaanderen”, aldus een trotse voorzitter Tom Lovink.

Jan Auman

We spreken een ontspannen voorzitter op tweehonderd meter van de feestlocatie op een zonovergoten terras van De Riddershoeve. “SK Schoten is zo vriendelijk om haar accommodatie ter beschikking te stellen. Met dank aan collega-voorzitter Luc Rodeyns. Hopelijk treffen we het zaterdag ook met het weer, maar we maken er hoe dan ook een feest van. Onze entourage, de vele medewerkers en leden verdienen dat”, krijgt Tom Lovink er al zin in.

Zelf was hij in z’n jeugd geen onverdienstelijk zeiler. “Een bal heb ik nooit geworpen. Met handbal maakte ik pas kennis toen m’n zonen Jef (21) en Dries (23) het gingen spelen. Ik werd eerst supporter, dan enthousiast supporter, begeleider en enkele jaren later werd ik gevraagd om voorzitter te worden. M’n zonen zijn intussen gestopt met handballen, maar ik kan deze mooie club en haar mensen niet loslaten”, zegt Tom met overtuiging.

Handbalclub Schoten -voorzitter Tom Lovink.© JAA

Als ondernemer in de HR-sector weet Tom wel wat coachen inhoudt en kent hij de tips and tricks om een organisatie gesmeerd te laten lopen. Het geheim van dit succes? “’One Team, One Game’ is onze slogan en daar zit veel in”, onthult Tom Lovink.

De Tiktok-pagina van de handbalclub is razend populair, dit filmpje werd al meer dan 22 miljoen keren bekeken© Handbalclub Schoten

“We winnen graag, natuurlijk, maar streven er nog meer naar om iedereen zich thuis en op z’n gemak te laten voelen. We willen kansen geven, ook aan wie nog nooit van handbal gehoord, laat staan het gespeeld heeft. Het is één van de redenen waarom we ook het lidgeld laag houden, op gemiddeld 200 euro voor een heel seizoen.”

Belinda Helmhout en Marijke Bollaert toonden vorig jaar hun goed hart en doorzettingsvermogen door tijdens Levensloop Schoten letterlijk 24 uur op stap te gaan, goed voor 115 km een veel sponsorgeld voor kankeronderzoek.© JAA

Niet toevallig investeerde HCS in de opleiding en aanstelling van API’s: aanspreekpunten integriteit. “Niet dat er al ernstige incidenten geweest zijn, maar alle leden weten dat klachten in de sfeer van bv. ongewenste intimiteit of pesten ernstig genomen worden. De helft van onze leden zijn meisjes. Onder meer voor de ouders die hun kinderen aan ons toevertrouwen, is dat een geruststelling”, weet de voorzitter.

Pioniers van Handbalclub Schoten waren Roger Vinck, Rudi Chéron, Wilfried Bes en Johan Vijgen. Samen vormden zij in 2009 het eerste bestuur en ze waren vaak op het trainingsveld te vinden of in de turnzalen van de Schotense scholen om kinderen warm te maken voor deze ‘nieuwe’ sport.

“Zij kregen snel opvolging, al ben ik blij dat Johan Vijgen er nog altijd bij is en deel uitmaakt van ons bestuur, sinds enige tijd met ook topper Ann Nys aan onze zijde. Johans zoon Sam Vijgen maakt intussen deel uit van onze sportieve en technische cel. Hij is erg bedreven in sociale media. Eén van zijn handbal-gerelateerde filmpjes gepost op TikTok haalde 27 miljoen views.”

De toekomst van het Belgische handbal bij de dames. De nationale meisjesploeg met onder andere Margo Van Trier, Nona Lambrechts en Kaelyn Pauwels van HCS.© HCS

Een bijdrage over HCS zou niet volledig zij zonder vermelding van de jaarlijkse ‘Europese’ verplaatsing naar Praag. “Daar vindt ieder voorjaar een hoog aangeschreven internationaal toernooi plaats. We zijn telkens met een hele bende – dit jaar nagenoeg honderd spelers en supporters - present en maken er veel plezier. Maar tijdens onze voorbije tiende deelname aan die Prague Handball Cup stelden we ook vast dat we ons beste resultaat ooit konden neerzetten. We maken dus ook sportief progressie.”

Dat laatste wordt treffend geïllustreerd door het drietal Margo Van Trier, Nona Lambrechts en Kaelyn Pauwels. “Ik ben trots dat onze drie zeventienjarige toptalenten recent geselecteerd werden voor de Young Black Arrows, de nationale meisjesploeg te vergelijken met de Jonge Rode Duivels in het voetbal. Een primeur voor onze club en hierbij zal het niet blijven. Ons eerste damesteam dwong dit seizoen overigens knap promotie af naar tweede nationale. Historisch”, aldus Tom.

Voor elkaar door het vuur gaan, tussen en buiten de lijnen. Dat is teamspirit bij HCS.© HCS

Tom Lovink is erg te spreken over de ondersteuning vanuit de gemeente. Hij hoopt natuurlijk dat schepen van Sport Paul De Swaef (N-VA) zijn ambitie kan waarmaken om op De Zeurt snel met de bouw van een derde gemeentelijke sporthal te kunnen starten. Die investering werd eerst uitgesteld, maar dan toch terug in de begroting opgenomen.

“Vooral voor onze trainingen zitten we als snel gegroeide club nu erg krap in speelruimte. Onze wedstrijden spelen we ook in de toekomst graag in sporthal Vordensteyn, gezien de prima relatie met Nadine en Fonny, uitbaters van de brasserie daar. Maar de extra zaaluren zullen snel ingevuld zijn, niet alleen door ons.”

Website handbalclub Schoten

De drie in Schoten gevormde Young Black Arrows: Margo Van Trier, Nona Lambrechts en Kaelyn Pauwels.© HCS

© HCS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sport uit de regio