Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Het half vernielde kunstwerk ‘Girl with Balloon’ van Banksy, dat intussen de nieuwe naam ‘Love is in the Bin’ kreeg.Beeld AFP

Op basis van de harde cijfers is Open Vld de verborgen winnaar van de verkiezingen. Elke week zijn er tien aangiften van seksueel geweld binnen een relatie. Amerikaanse senatoren maken zich zorgen over de banden tussen president Trump en het regime in Saudi-Arabië. En Nederland schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen roken.

In het nieuws

1. 14 oktober in cijfers: Open Vld is de ‘verborgen winnaar’ van de verkiezingen

Het stof gaat stilaan liggen na de lokale verkiezingen van afgelopen zondag. Werd deelname aan de macht beloond? Wie zwaait de plak in de stad? En zijn er nog trends onopgemerkt gebleven? Onderzoekers Sofie Henneau en Johan Ackaert (UHasselt) hebben een eerste analyse op basis van harde cijfers klaar. Opvallend: niet alleen Vlaams Belang en Groen zijn erop vooruitgegaan, ook Open Vld scoorde goed.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

2. Elke week 10 aangiften van verkrachting binnen relatie

In 2017 openden de correctionele parketten in ons land 517 nieuwe dossiers over aanranding en verkrachting binnen relaties. Dat betekent dat elke week tien slachtoffers aangifte doen. Experts wijzen op een groeiend bewustzijn.

3. Europese Commissie tikt België op de vingers omdat begroting niet voldoet

De regering-Michel krijgt eerstdaags een brief van de Europese Commissie. Die vindt dat de begroting van 2019 niet voldoet. Dat schrijft De Tijd vandaag. “Over die beoordeling gaan we nog een heel hartig woordje spreken”, reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

4. Senaat bezorgd om “belangenvermenging” tussen Trump en Saudi’s in zaak vermiste journalist

Amerikaanse senatoren hebben woensdag aan president Donald Trump gevraagd om duidelijkheid te verschaffen over zijn mogelijke financiële banden met Saudi-Arabië. Gevreesd wordt voor “belangenconflicten”, nu de affaire rond Jamal Khashoggi volop woedt, de Saudische journalist die vermoord zou zijn in het consulaat van zijn land in Istanbul.

5. Voor de sloop bestemde centrale gaat stroom leveren bij tekort

Een deel van de elektriciteitscentrale van Langerlo in Genk wordt opnieuw in gebruik genomen. Engie Electrabel wil de centrale, die sinds midden 2017 dicht was, inzetten om een mogelijk stroomtekort deze winter te helpen opvangen.

6. Band met stiefvader beter dan met stiefmoeder

Een echte moeder? Weinig kinderen uit nieuw samengestelde gezinnen denken zo over hun stiefmoeder. Stiefvaders worden gemakkelijker aanvaard, zo toont Nederlands onderzoek. “Mogelijk belemmeren moeders meer dan vaders hun kinderen om een sterke band te ontwikkelen.”

7. In China moet maanreplica de nachtverlichting vervangen

In Chengdu, een stad in het zuidwesten van China, is er een ambitieus plan om de nachtverlichting te vervangen: de gloed van de maan versterken met die van een “verlichtingssatelliet”

Een sculptuur van de maan door kunstenaar Luke Jerram in Peking.Beeld EPA

Aan het koffieapparaat

1. Nederland neemt verregaande maatregelen om roken te bannen

De roker wordt definitief een paria in Nederland. Met een pakket aan verregaande maatregelen wordt ingezet op een volledig rookvrije generatie.

2. Banksy wilde kunstwerk bij veiling volledig vernietigen

Banksy wilde zijn kunstwerk dat laatst op een veiling in Londen werd verkocht in zijn geheel vernietigen. Dat blijkt uit een video die de kunstenaar op zijn website heeft geplaatst.

3. ‘Orange Is the New Black’ stopt ermee

Slecht nieuws voor de fans van Orange Is the New BlackDe Netflix-serie stopt na het zevende seizoen, dat in 2019 gelanceerd wordt. 

Een beeld uit de populaire serie ‘Orange Is The New Black’.Beeld rv Netflix