Direct naar artikelinhoud
Fraude in het voetbal

Met deze maatregelen wil de Pro League de macht van spelersmakelaars beperken

Pro League-preses Marc Coucke, geflankeerd door CEO Pierre François, viel van zijn stoel toen hij vernam dat een wetsvoorstel uit 2011 in de vergeetput was beland.Beeld BELGA

Een plafond op het percentage dat makelaars verdienen aan een transfer. Een rem op het aantal spelers van één makelaar bij één club. Het zijn maar een paar ideeën die de Pro League snel wil invoeren om excessen à la Bayat en Veljkovic te stoppen.

Eerst dit: al in januari 2011 lag er een wetsvoorstel op tafel om de makelaars aan banden te leggen. "Ze zijn er in feite louter op uit zelf voordeel te halen uit het ontluikende sporttalent." Zo stond het in de toelichting bij wetsvoorstel DOC 53 0975/001, ingediend door MR-politicus Denis Ducarme. Het voorstel werd niet eens besproken, laat staan ter stemming gebracht. Op 7 oktober 2014 diende Ducarme hetzelfde voorstel nog eens in, maar opnieuw: geen resultaat.

Zijn voorstel beoogde het opleggen van een licentie aan makelaars, die daarvoor aan een aantal voorwaarden moesten voldoen. De belangrijkste: "Men mag in het voorbije jaar geen leidinggevende of kaderfunctie hebben uitgeoefend in een club die valt onder de sporttak waarvoor de agent als tussenpersoon optreedt."

Of dat figuren als Mogi Bayat of Dejan Veljkovic had belet om tot zulke excessen te komen als het fraudeonderzoek heeft blootgelegd, valt te betwijfelen. Maar het had tenminste betekend dat ze zich aan strengere regels moesten houden.

Marc Coucke, voorzitter van de Pro League, stelde gisteren maatregelen tegen makelaarsmacht voor. En viel, naar eigen zeggen, van zijn stoel toen hij te horen kreeg dat een politiek kader in de vergeetput was beland. "Het is er nooit van gekomen en de clubs zijn overgegaan tot de orde van de dag. En dat is: de volgende match winnen."

Wathelet leidt expertencommissie

Voor Coucke kan het niet snel genoeg gaan, de strijd tegen de macht van de makelaars in het Belgische voetbal. "Het Bosman-arrest heeft de macht in het voetbal bij de spelers gelegd. Maar zij hebben die macht, onwetend, aan de makelaars doorgegeven", zei Coucke na de raad van bestuur.

De Pro League stelde ex-justitieminister Melchior Wathelet aan als voorzitter van een onafhankelijke expertencommissie, met daarnaast Pierre François en een nog nader te bepalen Nederlandstalig lid. Zij moeten werk maken van de eerste aanbevelingen.

Die eerste aanbevelingen moeten volgens Coucke dit jaar nog klaar zijn. De volgende raad van bestuur van de Pro League staat gepland op 19 november. "Het kan zijn dat we het nog een weekje moeten uitstellen om alles af te ronden. Idealiter kunnen we de makelaars al tegen de wintermercato bepaalde zaken opleggen, maar ik weet niet of dat praktisch mogelijk is."

'Idealiter kunnen we de makelaars al tegen de wintermercato bepaalde zaken opleggen'
Marc Coucke, voorzitter Pro League

In eerste instantie zullen die maatregelen vervat worden in een interne code, die de 24 profclubs zullen ondertekenen. Daarna komen dezelfde maatregelen - of strengere, aldus Coucke - in de licentievoorwaarden voor profclubs.

"We willen duidelijkheid scheppen over hoe clubs moeten omgaan met makelaars en andere tussenpersonen", zei Coucke. "Zo denken we aan een maximaal percentage dat makelaars mogen aanrekenen bij een transfer en voor de begeleiding van spelers, of zelfs maximumbedragen. Een maximaal aantal spelers uit de portefeuille van één makelaar in één club is ook een denkpiste. Net als de mininumleeftijd waarop voetballers een makelaar mogen hebben.

"De regels moeten ook gelden wanneer een makelaar een andere pet opzet en zich voor bijvoorbeeld scouting laat betalen. Of, zoals nu vaak voorkomt, de commissie in één keer laten betalen op het loon van een speler die een contract van zeven jaar tekent, maar na twee jaar alweer vertrekt. Dat gebeurt nu, en dan casht de makelaar wel zeven keer zijn percent."

Clearing house

De Pro League denkt ook aan de oprichting van een zogenoemd 'clearing house', een onafhankelijke instantie waar al het betalingsverkeer in het voetbal moet langs passeren. "In een aantal landen bestaat dat al", wist Coucke. "Op die manier kunnen de clubs in volledige transparantie werken. Maar of dat mogelijk is, wordt nog onderzocht."

Dat de makelaars veel macht hebben in het voetbal mag dan wel naar boven gekomen zijn door een fraudeonderzoek naar de handel en wandel van Bayat en Veljkovic, voor de Pro League is matchfixing nog een reden waarom de macht van de makelaar gebroken moet worden.

"Er gebeuren ook veel legale zaken die ongezond zijn voor het Belgisch voetbal", besloot Coucke. "Zo vloeit er te veel geld weg richting de makelaars. Het gaat over miljoenen die niet naar de clubs of de spelers gaan. We moeten dat nu kaderen, want het systeem zal zichzelf niet reguleren. We zullen er op korte termijn weleens een transfer door missen omdat een makelaar een interessante speler niet meer in België wil aanbieden wegens te strenge reglementering. Maar op termijn zullen we daar de vruchten van plukken, daar ben ik van overtuigd."