LIVE VERKIEZINGEN. Melissa Depraetere: “Conner Rousseau wordt geen minister als hij niet verkozen raakt”

© BELGA

Op 9 juni gaan we naar het stemhokje voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg alle nieuws over de stembusslag hier!

Redactie
Jef Van Hoofstat
Wim Verhaert

Campagnegebouw van Vooruit in Brussel beklad met rode verf

De uitvalsbasis van de campagne van Vooruit in Brussel, de Vooruit Vitrine op de Vlaamsesteenweg, is in de nacht van dinsdag op woensdag beklad met rode verf. Op het raam van het gebouw zijn de woorden "Blood on your hands" (Bloed aan jullie handen, red.) aangebracht. Dat meldt Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Europese en Internationale Betrekkingen.

Volgens Persoons zal de partij klacht indienen bij de politie. De daders hebben volgens haar ook de foute vitrine gekozen. "Jullie hebben jullie van vitrine vergist", aldus Persoons. "Met Vooruit en Caroline Gennez in de federale regering heeft België een voortrekkersrol genomen om een staakt-het-vuren te eisen, het buitensporig geweld in Gaza te veroordelen en meer humanitaire hulp te verzekeren voor de miljoenen mensen op de vlucht in Gaza", stelt Persoons. 

België heeft volgens Persoons "het hoofd koel gehouden" en is het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen blijven steunen na beschuldigingen van Israël. "Andere landen zijn ons daar in gevolgd. En we blijven vechten voor meer sancties tegen de extreemrechtse Israëlische regering en voor de erkenning van de Palestijnse staat". 
Wim Verhaert

N-VA op campagne in Wallonië

Op 9 juni komt N-VA ook op in Wallonië. Daarvoor gaan niet enkel Franstalig boegbeeld Drieu Godefridi en zijn kandidaten de boer op. Zij krijgen in hun campagne ook de steun van de Vlaamse boegbeelden. Vooral Theo Francken steekt regelmatig de taalgrens over. In een verslag voor de Franstalige televisie legt Francken uit waarom het voor zijn partij belangrijk is stemmen af te snoepen van de MR, de partij van Georges-Louis Bouchez.
Wim Verhaert

Melissa Depraetere (Vooruit): "Conner Rousseau wordt geen minister als hij niet verkozen raakt"

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere laat er geen twijfel over bestaan: haar partij zal Conner Rousseau niet opvissen als ministers, als hij niet verkozen raakt. Dat zegt ze op het Radio 2-programma Goeiemorgen morgen!. "Hij heeft zelf ook al duidelijk gezegd dat hij stopt als hij niet verkozen wordt. Het zou raar zijn als hij dan achter de schermen een rol krijgt tijdens mogelijke regeringsonderhandelingen. Ik heb duidelijk met hem afgesproken dat de kiezer zal oordelen. Hij staat op de laatste plek op de kieslijst in Oost-Vlaanderen. Hij zal dus veel stemmen nodig hebben om verkozen te worden."

Het idee van de socialisten blijft dus dat Rousseau zijn rehabilitatie moet verdienen in het stemhokje. De Sint-Niklazenaar nam ontslag als partijvoorzitter toen zijn racistische en seksistische uitspraken in café 't Hemelrijk op de straatstenen lagen. Na een - korte - tocht door de woestijn, zette zijn partij hem toch als lijstduwer op de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement. Sindsdien is Vooruit weer wat aan het klimmen in de peilingen. 
Wim Verhaert

Huiszoeking in Europees Parlement in dossier rond Russische inmenging: “Medewerker verdacht van passieve corruptie en lidmaatschap van criminele organisatie”

“De huiszoekingen kaderen in een dossier naar inmenging, passieve corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie”, meldt het parket. “Via de ‘nieuwswebsite’ Voice of Europe zouden leden van het Europees Parlement benaderd en betaald zijn voor de promotie van Russische propaganda. Er zijn aanwijzingen dat de betrokken medewerker van het Europees Parlement hierin een aanzienlijke rol speelde.”

Volgens De Standaard was de huiszoeking in een bureau dat behoort tot een medewerker van het Nederlandse Europarlementslid Marcel de Graaff, lid van Thierry Baudets politieke partij Forum voor Democratie. Speurders vielen er vanochtend binnen op zoek naar elementen voor een onderzoek naar inmenging door Rusland, via een netwerk rond de website Voice of Europe. Eind maart maakte de Tsjechische inlichtingendienst bekend dat die site onder controle stond van een oligarch die tot de inner circle van Russisch president Vladimir Poetin behoort.

De man, met de Franse nationaliteit, heeft een uitgebreid parcours als parlementair medewerker achter de rug. Voor hij aan de slag ging bij De Graaff, was hij in dienst bij Maximilian Krah van het Duitse AfD. Die moest vorige week nog een stap opzijzetten omdat hij betrokken is bij een Chinees spionageschandaal en in een interview SS’ers goedpraatte. Voor het Franse Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen, was dat de reden om de samenwerking met AfD op te blazen.

P. werkte ook voor het Kroatische Europarlementslid Ladislav Ilcic. Zowel Krah als Ilcic behoort tot de interviewees van Voice of Europe. Een andere politicus waar P. voor werkte, is Nicolas Bay van het RN. Uit die functie als medewerker werd hij ontslagen nadat een foto was uitgelekt waarop hij zich verkleed had in een karikaturale afbeelding van een jood.
Wim Verhaert

Paul Magnette (PS): “Er is geen bilan voor de liberalen in Vivaldi”

In Het Ontbijt op Radio 1 haalt PS-voorzitter Paul Magnette nogmaals uit naar premier Alexander De Croo (Open VLD). “Hij heeft zijn rol als premier gespeeld, maar het zijn de sterke partijen die het beleid van Vivaldi vorm hebben gegeven.” Onder die sterke partijen rekent hij dus zijn eigen partij, de PS. Volgens Magnette heeft Vivaldi vooral een centrumlinks beleid gevoerd. “Er is geen bilan voor de liberalen in deze regering.”

Dat Magnette zelf geen premier geworden is van de Vivaldi-regering, daar heeft hij geen spijt van. “In een centrumlinkse regering zonder Vlaamse meerderheid was het geen goed idee, volgens sommigen. Zonder Vlaamse premier zou Vlaamse Belang alleen maar groter worden, zei men. We hebben nu een Vlaamse premier gehad en het Vlaamse Belang is toch de grootste geworden in Vlaanderen”, zegt Magnette. “Maar ik betreur niks. Maar voor de stabiliteit van het land was het beter om een Vlaamse premier te hebben, ook na drie Franstalige premier. Ik kon al die argumenten goed begrijpen.”
Michiel Thijs

Vandenbroucke wil bevoegdheden Klimaat en Gezondheid bij één minister      

Vooruit-minister Frank Vandenbroucke voelt zich naar eigen zeggen "gemotiveerd" om zichzelf op te volgen op Volksgezondheid. "En ik zou me nog meer gemotiveerd voelen als de bevoegdheden Klimaat en Volksgezondheid bij dezelfde minister zouden liggen", zei hij dinsdagavond in Terzake. "De klimaatproblemen hebben een grote impact op de gezondheid. Dus als je minder ministers wil hebben, voeg die twee dan samen." 
Daarmee zetten de socialisten een trend verder die ze enkele weken al hebben ingezet. Bij de start van de campagne stelde de partij voor om op Vlaams niveau een minister van het Kind te hebben. Daarin zitten Onderwijs en Kinderopvang samen bij één minister. (pl)
Michiel Thijs

VRT wil bekijken of Voor U bij Stemtest kan worden vermeld

De VRT wil bekijken of het technisch mogelijk is om de partij Voor U te vermelden bij de Stemtest. Dat zegt de openbare omroep in een reactie op het vonnis van de Brusselse rechtbank in eerste aanleg.

De VRT moet bij de Stemtest op zijn website vermelden dat de nieuwe partij Voor U niet in die Stemtest werd opgenomen. Dat heeft de rechtbank in kort geding beslist. De vzw achter Voor U had geëist dat de partij ook zou worden opgenomen worden in de Stemtest, maar volgens de rechtbank kon de omroep perfect weigeren haar niet op te nemen. Wel moet de VRT de verplichting tot pluralisme naleven en vermelden dat Voor U niet in de Stemtest is opgenomen.

"De publieke omroep vindt het zelf voldoende om te vermelden welke partijen opgenomen zijn in de Stemtest, maar kijkt samen met de academici die de Stemtest lieten ontwerpen, wat technisch mogelijk is", zegt de VRT dinsdag. "Voor U vorderde ook om te worden uitgenodigd tot het Europees debat dat VRT op vrijdag 31 mei met zeven Europese lijsttrekkers organiseert. Die vordering is afgewezen. De rechter benadrukt ook dat Voor U niet in elk debat hoeft aanwezig te zijn en erkent dat Voor U in andere relevante programma's aan bod komt."
Michiel Thijs

VRT moet bij Stemtest vermelden dat Voor U niet werd opgenomen

De VRT moet bij de Stemtest op zijn website vermelden dat de nieuwe partij Voor U niet in die Stemtest werd opgenomen. Dat heeft de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel in kort geding beslist. De vzw achter de nieuwe partij Voor U had geëist dat de partij ook zou worden opgenomen worden in de Stemtest, maar volgens de rechtbank kon de openbare omroep perfect weigeren haar niet op te nemen. Wel moet de VRT de verplichting tot pluralisme naleven en vermelden dat Voor U niet in de Stemtest is opgenomen.

De VRT hanteert drie criteria om een partij op te nemen in zijn Stemtest: of een partij parlementsleden heeft, of ze overal kieslijsten indient, en of ze een omstandig programma heeft. Volgens partij-vzw Audaces Fortuna Iuvat waren die criteria niet wettelijk, niet redelijk, niet proportioneel en niet objectief. Bovendien had Voor U overal kieslijsten ingediend, had ze met partijvoorzitter Els Ampe een verkozene in het Vlaams Parlement en beschikte de partij over een partijprogramma met twaalf principes, en werd ze dus ten onrechte uitgesloten.

De rechtbank gaat niet in die redenering mee. Zo stelt de rechtbank vast dat Voor U inderdaad niet beschikt over een omstandig partijprogramma, minstens geen programma dat de opstellers van de Stemtest in staat stelt een bepaald gewicht toe te kennen aan de antwoorden van de partijen op de stellingen over het toekomstig beleid en om na te gaan of de partijen in overeenstemming met hun partijprogramma op de stellingen antwoorden.

Maar is de rechtbank ook van oordeel dat Voor U tijdig had gevraagd om opgenomen te worden in de Stemtest. Dat de VRT een goede reden had om dat niet te doen, verhindert volgens de rechtbank niet dat bij het vermelden van het resultaat van de stemtest minstens wordt meegedeeld dat Voor U niet is opgenomen in de stemtest. De VRT moet dat nu vermelden, op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per dag, met een maximum van 25.000 euro.

De vzw achter Voor U had ook geëist dat de partij zou mogen deelnemen aan een Europees lijsttrekkersdebat dat zou plaatsvinden op 31 mei. Daarover oordeelt de rechtbank dat de VRT die deelname had geweigerd op basis van een redelijk en objectief criterium, namelijk dat Voor U bij de vorige verkiezingen geen verkozene had behaald bij de verkiezingen in België voor het Europees Parlement. Daarnaast stelde de rechtbank vast dat Voor U in de voorbije weken meermaals aan bod gekomen in andere verkiezingsprogramma's van de openbare omroep. Die eis werd dan ook afgewezen.

“Dit is een overwinning voor de democratie en de nieuwe partijen", reageert Els Ampe verheugd op de uitspraak. "Ik wil graag in gesprek hierover met de CEO Frederik Delaplace. Ik hoop dat de openbare omroep Voor U vanaf nu correct behandelt en ons volwaardig opneemt in de debatten en andere kiesprogramma’s."
Michiel Thijs

Premier De Croo vrijdag op de koffie in Witte Huis

Eind deze week reist premier Alexander De Croo (Open VLD) naar Washington voor een bezoek aan de Amerikaanse president Joe Biden. Dat maakt het Witte Huis bekend. Het bezoek staat in het teken van de Belgisch-Amerikaanse relaties, dus niet in de rol van tijdelijk voorzitter van de Europese Raad.

“De twee leiders zullen hun nauwe samenwerking bevestigen in de aanpak van de globale uitdagingen”, aldus het Witte Huis in een mededeling. Op de agenda staan de Russische tegoeden die in ons land bevroren zijn, de rol van België in de F16-coalitie en de situatie in Gaza. Er is ook één Europees thema, de EU-plannen rond competitiviteit als antwoord op de Inflation Reduction Act (IRA) van president Biden. 

Het is van 2006 geleden dat een Belgische eerste minister in het Witte Huis werd ontvangen.
De Croo en Biden tijdens het bezoek van de Amerikaanse president aan een NAVO-top in 2022.
De Croo en Biden tijdens het bezoek van de Amerikaanse president aan een NAVO-top in 2022. blg
Michiel Thijs

Ook uiterst rechtse kiezer wil niet uit de EU of eurozone

Ook onder de kiezers van nationalistische en radicaal rechtse partijen bestaat er weinig animo om de Europese Unie of de eurozone de rug toe te keren. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde opiniepeiling die het instituut Ipsos heeft uitgevoerd voor de Franse denktank Fondation pour l'innovation politique.

Volgens de peiling die is uitgevoerd in de 27 lidstaten wil slechts 13 procent van de kiezers dat hun land de Europese Unie verlaat. De tendens is het sterkst in Bulgarije (22 procent), Tsjechië (20 procent) en Oostenrijk (19 procent) en het zwakst in Portugal (3 procent) en Litouwen (5 procent). In België zou 11 procent van de respondenten het lidmaatschap willen opzeggen. 

In de eurolanden wil ook slechts 8 procent van de kiezers uit de muntunie stappen. Het cijfer ligt het hoogst in Kroatië (14 procent), dat als laatste land toetrad. Voorstanders van een terugkeer naar de nationale munt zijn er nauwelijks in Portugal (3 procent). Ook in België (4 procent) zijn er slechts weinig respondenten die uit de eurozone willen stappen. 

Opvallend is dat die standpunten ook wijdverspreid zijn onder de kiezers van nationalistische en uiterst rechtse partijen. Zo geniet het EU-lidmaatschap de steun van 66 procent van de mensen die zinnens zijn om bij de Europese verkiezingen te stemmen voor een politieke partij die behoort tot de ID-fractie in het Europees Parlement, zoals het Franse Rassemblement national (RN) of Vlaams Belang. Bij de kiezers van de ECR-fractie, waartoe de partij van de Italiaanse premier Georgia Meloni en N-VA behoren, loopt dat op tot 80 procent. Het geldt ook voor de euro: 78 procent van de ID-kiezers en 90 procent van de ECR-kiezers zijn voorstander. 

Dat populistische politici op het Europese vasteland niet meer dwepen met een exit-discours, heeft ongetwijfeld te maken met de Brexit. Volgens de peiling denkt slechts 21 procent van de Europeanen dat het Verenigd Koninkrijk beter af is buiten de EU. Ipsos peilde ook in het VK, waar 68 procent van de ondervraagden zich uitsprak voor een terugkeer.

De peiling werd tussen 22 maart en 26 april uitgevoerd bij 23.788 mensen in de 27 lidstaten en het VK.
Meloni en Von der Leyen.
Meloni en Von der Leyen.
Laurence Torck

Lydia Peeters wil tegen 2026 zelfrijdende wagens op Vlaamse wegen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wil tegen 2026 zelfrijdende auto's op de Vlaamse wegen. De Vlaamse Taskforce Autonoom Vervoer heeft daarvoor een 'roadmap' uitgetekend. Nochtans is federaal minister Georges Gilkinet geen voorstander. In Duitsland mag je op de autosnelweg met enkele modellen al "level 3" autonoom rijden. Mobiliteitsminister Gilkinet (Ecolo) liet eind vorig jaar weten dit in Vlaanderen niet te zien zitten. "Ook zelfrijdende wagens staan in de file en veroorzaken vervuiling. Voor lange ritten kun je mensen beter aanzetten om de trein te nemen dan in een zelfrijdende auto te zitten. Op de trein kunnen ze ook rusten", zei hij.

Zijn Vlaamse collega Peeters ging niet akkoord met dat standpunten en liet weten dat Vlaanderen een eigen taskforce heeft, met onder meer industrie, academici en onderzoeksinstellingen. Die is nu klaar met haar 'roadmap' naar autonoom rijden. Het is de ambitie om tegen eind juli 2026 licenties klaar te hebben voor de exploitatie van robottaxi's en roboshuttles. Vlaanderen wil samenwerken met het federale niveau om de nodige regels uit te werken en reikt ook de hand aan de andere gewesten.

Vlaanderen kijkt naar internationale voorbeelden om de toekomstige regelgeving vorm te geven, is te lezen in de roadmap. "Landen zoals de Verenigde Staten en China zijn al koplopers op het gebied van autonoom vervoer. Op dit moment rijden in tal van steden honderden autonome voertuigen rond. Deze ervaringen zullen dienen als inspiratiebron voor onze eigen regelgeving."

Peeters wijst er dinsdag op dat autonome voertuigen zorgen voor minder files, een betere verkeersveiligheid en een beter ruimtegebruik. Ook voor de sociale inclusie ziet ze voordelen. "Deze technologie kan mobiliteitsoplossingen bieden voor mensen die momenteel moeilijk toegang hebben tot transport."
 
Laurence Torck

Federgon wil meer taken toelaten met dienstencheques

Huishoudhulpen moeten meer taken kunnen uitvoeren met dienstencheques, zoals kinderen opvangen of oudere mensen verzorgen. Dat is een van de voorstellen in het memorandum van werkgeversfederatie Federgon in de aanloop naar de verkiezingen. Ze herhaalt ook haar pleidooi om dienstencheques 5 euro duurder te maken.

Federgon vertrekt in het memorandum vanuit de vaststelling dat de dienstenchequesector, met meer dan 150.000 huishoudhulpen die zich dagelijks inzetten voor 1,2 miljoen gezinnen, de laatste jaren "zeer fragiel" is geworden. Meer dan een derde van de dienstenchequebedrijven is verlieslatend en de grootste 25 bedrijven hebben een winstmarge van maar 0,55 procent, luidt het. 

Een eerste voorstel is de inruilwaarde van dienstencheques verhogen met 5 euro. Daarvan zou 1 euro gaan naar opslag voor de werknemer, 2 euro naar hr-omkadering (opleiding, coaching ...) en nog eens 2 euro naar de werkgever. Wie de prijsverhoging moet betalen, laat Federgon in het midden: "dat kan door het optrekken van de persoonlijke bijdrage die gebruikers betalen voor een cheque, een vermindering van de fiscale aftrek en het optrekken van de bijdrage van de overheid".

De werkgeversfederatie stelt daarnaast voor om meer taken toe te laten, zodat de huishoudhulpen "ander zinvol werk kunnen uitoefenen naast schoonmaaktaken". Federgon denkt aan taken als kinderen naar school brengen of ophalen van school, oudere of zieke mensen thuis verzorgen, of nog collega's opleiden. "Op die manier kunnen huishoudhulpen rekenen op een gevarieerdere jobinhoud en kan wie fysiek niet langer in staat is om schoon te maken, alsnog aan de slag blijven."

Een ander voorstel is om de minimale arbeidsduur van tien uur per week af te schaffen voor gepensioneerden die actief willen blijven in de dienstenchequesector.  "Met dit memorandum reiken we een blauwdruk aan voor een opwaardering van de sector, met aandacht voor een duurzame financiering én een toekomstgericht loopbaanbeleid", stelt Federgon-CEO Ann Cattelain.
 
Laurence Torck

OVSE stuurt geen verkiezingswaarnemers naar België

De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) heeft besloten om op 9 juni geen verkiezingswaarnemers naar ons land te sturen. Dat doet de organisatie regelmatig in landen met wankele democratieën, maar voor België acht ze dat dus niet noodzakelijk.

Het lijkt een evidente beslissing, maar de OVSE is niet over één nacht ijs gegaan. Zo heeft een OVSE-delegatie eind januari een driedaags bezoek aan ons land gebracht, waarbij ze met vertegenwoordigers van politieke partijen, de overheid en de media gesprekken hield. Dat leidde uiteindelijk tot een eindrapport, dat de OVSE vrijdag publiceerde, waarin ze haar vertrouwen in het goede verloop van de verkiezingen in ons land uitsprak.

De OVSE maakt wel enkele kleinere opmerkingen over onze stembusgang, onder meer over het gebrek aan beroepsprocedures als er na de verkiezingen klachten komen. Ook zouden er meer mogelijkheden moeten om neutrale burgers als waarnemers toe te laten. De OVSE merkt ook op dat meerdere gesprekspartners verandering vragen in de partijfinanciering en de campagneregels.

Eerder had de partij Voor U bij de OVSE klacht ingediend over de discriminatie van kleine partijen, maar daarop gaat de organisatie in haar eindrapport niet in. 

Laurence Torck

Alexander De Croo zet Linda De Win op haar plaats in verhitte discussie: “U zegt dingen die pertinent onjuist zijn”

In ‘De tafel van Gert’ hebben de gasten van maandagavond geen blad voor de mond genomen. Alexander De Croo (Open VLD) en journaliste Linda De Win maakten beide meteen duidelijk dat ze scherp staan en deinzen er niet voor terug om elkaar de mond te snoeren. “U was er niet bij en zegt dingen die pertinent onjuist zijn”, klinkt het bij De Croo wanneer hij vertelt hoe hij als premier werd gekozen. Bekijk hier de video.
Laurence Torck

N-VA wil huurprijs sociale woning fors optrekken voor wie niet werkt

De N-VA wil sociale huurders die niet aan het werk gaan een hogere huurprijs laten betalen. Eén op de vier huurders zou voor minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) na twee jaar niet-werken een markttarief moeten betalen. Lees hier meer.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen