Direct naar artikelinhoud
Wereldprimeur

Pairi Daiza wil Spix' ara van ondergang redden

Spix' ara's komen niet meer in het wild voor.Beeld Screenshot Pairi Daiza

Het Henegouwse dierenpark Pairi Daiza heeft vier exemplaren van de zeldzame Spix' ara binnengehaald. Een ambitieus beschermingsprogramma is het doel.

De prachtige blauwe papegaaien met de lange staart werden wereldberoemd dankzij de animatiefilm Rio, maar bijna niemand heeft Spix' ara's al in het echt gezien. Tot voor kort waren er enkel in de dierentuin van Singapore twee te bewonderen, maar sinds dit weekend heeft ook het dierenpark Pairi Daiza vier exemplaren.

De bedoeling is dat de vogels – twee wijfjes en twee mannetjes – koppeltjes vormen en nakomelingen maken. Die wil men opnieuw uitzetten in de vrije natuur, want in het wild zijn de Spix' ara's uitgestorven. Als dat lukt, gaat het om een wereldprimeur: nooit eerder heeft de mens een dier dat in het wild niet meer voorkwam, opnieuw kunnen introduceren in zijn natuurlijke habitat.

Het plan is de papegaaien vrij te laten in Caatinga, een steppeachtig gebied in het noordoosten van Brazilië waar de dieren oorspronkelijk leefden. De eerste vogels zullen al volgend jaar worden vrijgelaten. Dat de Spix' ara's in het wild zijn uitgestorven, heeft niet alleen te maken met de vernietiging van de bossen waar ze leefden. De dieren waren ook zeer begeerd bij stropers, die duizenden dollars per vogel konden verdienen. De Spix' ara's werden gevangen om er sierstukken van te maken of verkocht aan particulieren die ze in het grootste geheim in een kooitje hielden.

Als dat lukt, gaat het om een wereldprimeur: nooit eerder heeft de mens een dier dat in het wild niet meer voorkwam, opnieuw kunnen introduceren in zijn natuurlijke habitat

In 1975 leefden er nog 60 Spix' ara's in het wild, nog geen tien jaar later waren ze nog met vier en twintig jaar later met twee. In 2.000 was het definitief gedaan. Tot sjeik Saud bin Mohammed Al-Thani van Qatar er zijn levenswerk van maakte de papegaaien te redden. De ene na de andere eigenaar wist hij te overtuigen om de dieren aan hem toe te vertrouwen om de soort te redden. Toen de sjeik in 2014 overleed, had hij 120 ara's. Vele waren in Qatar geboren dankzij voortplantingsprogramma's. De kinderen van de sjeik schonken alle vogels aan een stichting in Berlijn. Het is van die Duitse stichting dat de vier exemplaren van Pairi Daiza komen.

Stap voor stap

De jongen die in Pairi Daiza geboren worden, zullen worden vrijgelaten in hun natuurlijke habitat in Brazilië. Het territorium waar ze zullen rondvliegen, wordt rondom goed beveiligd, want het is niet de bedoeling dat stropers opnieuw hun slag gaan slaan. Intussen bouwt de Braziliaanse overheid ter plaatse een 'centrum voor acclimatisatie en herintroductie', want dieren die in gevangenschap geboren werden weer in de vrije natuur introduceren moet stap voor stap gebeuren. Het centrum, dat gefinancierd wordt door en genoemd wordt naar de Pairi Daiza Foundation, moet dat vergemakkelijken.

De eerste dieren zullen in 2019 vrijgelaten worden. De bedoeling is dat daarna elk jaar een tiental vogels volgt, tot de vogelpopulatie sterk en stabiel genoeg is om op eigen houtje te overleven.