Direct naar artikelinhoud
Regering

Is de campagne nu echt gestart? Groen, sp.a en ABVV in de clinch over steun aan premier Michel

Archiefbeeld van Groen-kopstuk Kristof Calvo.Beeld Photo News

Groen-kopstuk Kristof Calvo en sp.a-voorzitter John Crombez haalden vandaag naar elkaar uit op Twitter. Reden was de kritiek van ABVV-kopstuk Caroline Coppers aan het adres van Calvo na diens interview in De ochtend op Radio 1. “Al in campagnemodus?”

De “sociale partners zouden trouwens beter wat minder bezig zijn met het wel of niet vallen van de regering en focussen op wat inhoudelijk belangrijk is”. Zo reageerde Groen-fractieleider Kristof Calvo op een tweet van Caroline Copers, algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV. Copers had problemen met een interview van Calvo op de radio waarin hij aangaf premier Michel te willen steunen in diens klimaatbeleid “ook als de rest van het beleid het regeerakkoord gewoon verderzet”.

Voor de duidelijkheid: Copers vindt dat de huidige regering niet genoeg rekening houdt met het sociaal overleg met onder andere vakbonden. “Vakbonden hebben échte alternatieven, beleid holt al jaren sociaal overleg uit”, klonk het.

Twitter bericht wordt geladen...

Wat volgde was een discussie tussen de twee waarbij Calvo de ABVV verweet “campagne te voeren tegen Groen (met foute info dan nog)” en Copers het Groen-kopstuk verweet niet consequent te zijn. Volgens haar kan de partij niet enerzijds kritiek leveren op het sociaal-economische beleid van de regering Michel en diezelfde regering anderzijds te willen helpen. 

Twitter bericht wordt geladen...

Daar stopte het echter niet, ook sp.a-voorzitter John Crombez moeide zich op een gegeven moment. “Zo gretig om Michel te depanneren dat Kristof Calvo alvast zijn houding tegenover de vakbonden kopieert”, klonk het. Iets waar Calvo schamper op antwoordde met “Al in campagnemodus?” Volgens de groene politicus is het de taak van iedereen, “regering, maar ook van parlement en sociale partners” om het land te doen draaien. Zo verklaart hij de uitgestoken hand van de groene partijen naar Michel om diens klimaatmaatregelen te steunen.

Twitter bericht wordt geladen...