Direct naar artikelinhoud
OverzichtVerkiezingen 2024

Van PVDA tot Vlaams Belang: wij lichten de programma’s voor u door

Van PVDA tot Vlaams Belang: wij lichten de programma’s voor u door
Beeld Wouter Van Vooren - Tim Dirven - Franky Verdickt

Met welke voorstellen trekken de Vlaamse partijen naar de kiezer? De Morgen lichtte de verkiezingsprogramma’s van PVDA tot Vlaams Belang door en legde een reeks voorstellen voor aan experts.

1. PVDA

In de peilingen schiet de PVDA voorbij liberalen en groenen, maar behalve dat ze “de rijken” de crisis willen doen betalen, zijn de plannen van uiterst links redelijk onbekend.

De Morgen lichtte hun verkiezingsprogramma door: van een NAVO-exit tot het terugbrengen van de pensioenleeftijd naar 65 jaar. Staat ook op het programma: de nationalisering van energiebedrijven. “Sowieso dreigen multinationals dan massaal andere oorden op te zoeken. Dit voelt aan als de Sovjet-Unie.”

Lees hier de analyse.

1. PVDA [https://www.demorgen.be/politiek/wat-wil-de-pvda-nu-eigenlijk-echt-dit-voelt-aan-als-de-sovjet-unie~b81adc03/]
Beeld Wouter Van Vooren

2. Groen

Geen woord over de toekomst van de Belgische kerncentrales in het Groen-programma. Maar wat wil de partij dan wel? Onder meer 25 dagen wettelijk verlof per jaar, een uitbreiding van de effectentaks en fors meer geld voor justitie, zo blijkt.

Groen wil ook het aantal sociale huurwoningen verdubbelen. Een plan dat bij een expert bijval vindt. “Ze leggen de vinger op de wonde”, zegt Sien Winters (Steunpunt Wonen, KU Leuven). “Maar de grote vraag is hoe men dat allemaal wil betalen?”

Lees hier de analyse.

2. Groen [https://www.demorgen.be/politiek/goede-voorstellen-in-het-groene-partijprogramma-maar-de-vraag-is-hoe-wil-men-die-betalen~bd7f730d/]
Beeld Tim Dirven

3. Vooruit

“Het is Vooruit. Of het is achteruit. Kies maar”: met die slogan trekt Vooruit naar de verkiezingen. Maar wat willen de socialisten dan? Vooruit pleit onder meer voor het schrappen van de registratierechten bij een eerste woning op de eerste 250.000 euro. Ook wil de partij de belastingvrije som optrekken. “Een beperkte maar zeer dure maatregel”, klinkt het bij professor fiscaal recht Luc De Broe (KU Leuven).

Als het van Vooruit afhangt, wordt ook het “zwakke” Europese migratiebeleid hervormd. In België moet de asielprocedure dan weer vereenvoudigd en versneld worden. Goede maatregelen, maar in de praktijk bijna onhaalbaar, zegt een expert. “Neem die eengemaakte migratiedienst: dat is zo’n typische schijnoplossing van consultants.”

Lees hier de analyse.

3. Vooruit [https://www.demorgen.be/politiek/met-deze-maatregelen-wil-vooruit-naar-de-verkiezingen-ik-begrijp-dus-waarom-de-socialisten-dit-anders-willen~bd6014db/]
Beeld BELGA

4. Cd&v

“Zeker van uw welzijn, uw geld en uw veiligheid.” Het zijn de speerpunten van het kiesprogramma van de christendemocraten. Zo wil cd&v ouders 30 weken verlof toekennen bij de geboorte van ieder kind. Verder wil de partij onder meer het Europese migratiepact uitvoeren en de Belgische asielopvang zo “naar ongeveer 11.000 mensen per jaar” terugbrengen. Ook pleiten de christendemocraten voor meer blauw op straat.

Zijn de plannen nuttig, haalbaar (én betaalbaar)? “Het kiesprogramma van cd&v is in hetzelfde bedje ziek als dat van vele andere partijen”, stelt een expert.

Lees hier de doorlichting.

4. Cd&v [https://www.demorgen.be/politiek/het-kiesprogramma-van-cd-v-is-in-hetzelfde-bedje-ziek-als-dat-van-vele-andere-partijen-experts-lichten-partijprogramma-door~b95939f7/]
Beeld Eric de Mildt

5. Open Vld

We weten intussen dat Open Vld zich wil afzetten tegen “de doemdenkers en pessimisten”. Dat de liberalen wel nog toekomst zien voor het land. Zo wil Open Vld België hervormen tot “een heldere federatie” met vier deelstaten: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Oost-België.

Wat willen ze nog? De betaalbaarheid van de pensioenen staat bovenaan de agenda. Maar ook het het verschil tussen werken en thuisblijven moet minstens 500 euro per maand bedragen. “Om het verschil met de uitkeringen op 500 euro te brengen en ook te houden, dat zal niet evident zijn.”

Lees hier de doorlichting van het liberale kiesprogramma.

5. Open Vld [https://www.demorgen.be/politiek/het-kiesprogramma-van-open-vld-doorgelicht-dit-is-een-zeer-gewaagd-pensioenvoorstel~b5a63445/]
Beeld Thomas Sweertvaegher

6. N-VA

De rode draad in de campagne van N-VA: PS is de boeman en nog eens vijf jaar Vivaldi moet absoluut voorkomen worden. Ook het confederalisme staat nog steeds hoog op de agenda. Welke plannen legt de partij van Bart De Wever (nog) op tafel?

De N-VA pleit “resoluut” voor het verlagen van de belastingen en het aantrekkelijker maken van werken. Verder moeten de huidige kerncentrales zo lang mogelijk openblijven voor de partij. Ook migratie wil de N-VA aanpakken door onder andere de asielprocedure buiten de EU af te handelen. “Tot nu toe is de Europese rechter daar telkens voor gaan liggen”, stelt een expert.

Lees hier de analyse.

6. N-VA [https://www.demorgen.be/politiek/de-indexering-alleen-nog-doorvoeren-op-het-nettoloon-daar-snap-ik-niets-van-experts-over-kiesprogramma-van-n-va~b5ba6af4/]
Beeld Tim Dirven

7. Vlaams Belang

Vlaams Belang hoopt straks voor het eerst mee te besturen. Maar wat zijn de plannen van de partij? Van onafhankelijkheid voor Vlaanderen tot een strijd tegen ‘woke’. Met behulp van experten licht De Morgen het verkiezingsprogramma van Vlaams Belang door.

Om de “massale immigratie” een halt toe te roepen, vraagt de partij een zogenaamde ‘opt-out’. Ons land zou zich dan niet meer moeten houden aan de Europese migratieregels. Is de ‘migratiekraan’ dichtdraaien haalbaar? “Puur theoretisch is het mogelijk zo’n uitzonderingsregime te vragen, maar in praktijk is het heel moeilijk”, zegt Peter Van Elsuwege (UGent), gespecialiseerd in Europees recht.

Lees hier de doorlichting.

7. Vlaams Belang [https://www.demorgen.be/politiek/wat-wil-vlaams-belang-nu-eigenlijk-echt-zo-gaan-onze-mensen-verongelukken~b5b55954/]
Beeld Franky Verdickt