Het debat in Riemst: “Tommelein, geef ons een spreidingsplan voor windmolens”

In en rond Riemst met haar nog open ruimtes plannen windboeren windturbines. Tot tachtig toe. “Te veel”, vinden ze in Riemst. “Eerst een globaal MER”, zeggen CD&V en Open Vld. “Vier nu is genoeg”, zegt N-VA. Betaalbaar wonen is er ook een issue. Verkavelingen mogen er bijkomen, vindt CD&V. N-VA wil enkel renovatie. Open VLD zit er tussenin. De vierde lijsttrekker, Danny Lemmens (Vlaams Belang), was uitgenodigd, maar voelde zich niet klaar voor het debat.

Yves LAMBRIX, Jan BEX en Eddy VANDOREN

Betaalbaar wonen

1 CD&V is voor nieuwe verkavelingen. Maar uitbreidingsgebied ‘Het Bandje’ in Vlijtingen werd lokaal gecontesteerd. De andere partijen stellen dat Riemst genoeg bouwgronden heeft, alsook oudere woningen om te renoveren. Waar liep het mis?

Mark Vos (CD&V):“Hoe komt u erbij dat het misliep? Het dossier komt zeker terug. Het ruimtelijk uitvoeringsplan ligt ter studie en we hebben de bewoners heel vroeg erbij betrokken. Betaalbaar wonen voor jonge gezinnen vinden wij belangrijk. Wij hebben deze legislatuur meer dan 200 bouwmogelijkheden bij gecreëerd waarvan 78 sociale woongelegenheden.”

Dirk Jacobs (N-VA): “Al zes jaar zijn wij vragende partij voor een woonbehoeftestudie. Die is er nog altijd niet. Er is ook veel leegstand in Riemst. Wij zijn voor renovatie in plaats van nieuwbouw.”

© Boumediene Belbachir

Mark Vos: “Maar in 2014 hebben we naar aanleiding van het RUP Sabbestraat in Val-Meer wel degelijk zo’n woonbehoeftestudie laten maken. Er was een behoefte. Maar parameters wijzigen intussen. Nu zijn we daarover in discussie met de provincie. Voor de toekomst is het belangrijk dat we een aantal gebieden juridisch verankeren.”

Steven Coenegrachts (Open VLD): “Als liberalen zijn wij niet tegen nieuwbouwprojecten. Maar het project in Vlijtingen is net een heel mooi, maar watergevoelig gebied, dat beter een andere invulling krijgt. Bijvoorbeeld een speelbos of groen in het dorp. Als het van ons afhangt, komt die verkaveling daar niet.”

Wat met leegstand? Soms zijn die gebouwen geklasseerd. Dat zijn zware renovatiekosten.

Mark Vos: “Dat valt nog mee in Riemst, zo’n 100 à 150 leegstaande woningen. Een aantal daarvan is het gewone verloop. Mensen kopen en verkopen. Bij langdurige leegstand, zo’n 15 woningen per jaar, doen we een heffing. Daarnaast maken we de dorpen aantrekkelijker. Onder meer door betaalbare kinderopvang en een school in elk dorp te faciliteren. Jonge gezinnen die kiezen voor renovatie krijgen bovendien een premie van 2.500 euro.”

Dirk Jacobs: “De N-VA wilde die premie verdubbelen tot 5.000 euro. Dat voorstel werd niet goedgekeurd. Bovendien waait er nu een nieuwe wind met principes als betonstop en cohousing. Wij zetten in op renovatie.”

© Boumediene Belbachir

Steven Coenegrachts: “Veel is al gezegd. Maar we moeten vooruitkijken. De vergrijzing komt. Steeds meer mensen kiezen om kleiner te wonen. De markt komt nu niet op gang omdat de aankoopprijs van woningen vrij hoog ligt. Een jong gezin moet dan nog moderniseren en energiezuinig renoveren. Om die markt op gang te trekken, pleiten wij voor een tijdelijke erfpachtconstructie waarbij de grond voor een tijd bij de gemeente blijft, maar na een aantal jaren door de bewoners gekocht kan worden. Dat wordt dan een soort rollend fonds.”

Mark Vos: “Dat ligt financieel moeilijk. Met de vergrijzing zijn we er juist voor om de mensen zo lang mogelijk in hun huis te laten wonen door zorgsatellieten op te starten in de dorpen en bijvoorbeeld een buurtkar te organiseren als er geen dorpswinkel meer is.”

Steven Coenegrachts: “Zorgsatellieten? Dat stond al in ons verkiezingsprogramma van 2006. U heeft al zes jaar de absolute meerderheid. Waarom heeft u dat al niet gerealiseerd?”

Mark Vos: “Maar er zijn wel veel faciliteiten bijgekomen. Zoals extra woongelegenheid voor senioren.”

Invasie windmolens

2 Riemst is gegeerd bij de windboeren. Er is sprake van wel tachtig windturbines in en rond Riemst. De gemeente is aandeelhouder bij Limburg Win(d)t, maar levert meestal ongunstig advies bij omgevingsvergunningen.

Mark Vos: “Wij zijn voor groene energie. Het eerste windmolenproject hebben wij volledig gesteund. De energievoorziening voor Riemst is daarmee afgedekt. Maar sinds de radar in Glons is afgeschaft, zijn we plots heel interessant voor windboeren. Er kunnen er nog bij, maar tachtig projecten bij ons, of in de onmiddellijke buurt over de taalgrens, is erover. We moeten onze open ruimte ook open houden. Daarom moet er eerst een globaal milieu-effectenrapport (MER) komen om de impact ervan op de mensen te kennen.”

© Boumediene Belbachir

Dirk Jacobs: “Wij zullen in elk geval negatief adviseren. We zijn een landelijke gemeente. In Tongeren-Oost of op de site van Ford Genk is er nog plaats. Vier windmolens hier is genoeg.”

Steven Coenegrachts: “Vier is genoeg? Waar haalt u dat? Dat lijkt mij buikgevoel. Een MER is inderdaad eerst nodig om onze numerus clausus te kunnen bepalen. Ik zal tegen Bart Tommelein, onze Open Vld-minister van Energie, zeggen dat er dringend een spreidingsplan in Vlaanderen moet komen. Het kan niet zijn dat Vlaanderen de lusten heeft en alle lasten in Riemst deponeert.”

Bekijk hier het rapport van de burgemeester van Riemst

Bekijk hier de lijsttrekkers van jouw gemeente

Bekijk om 18u30 het portret van Tessenderlo op TVL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer