maandag 27 mei 2019 - Jupiler Pro League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Simon Davies geflankeerd door Frank Arnesen (l.) en Michael Verschueren. Photo News

Anderlecht

Simon Davies (45) tekent contract als ‘hoofdcoach’ bij paars-wit

Volgeling van Guardiola

Zestig jaar na Bill Gormlie (RSCA-coach tussen 1950 en 1959) heeft Anderlecht met Simon Davies opnieuw een Brit aangesteld als hoofdcoach. Een Welshman om precies te zijn. Maar verwacht van Davies geen ‘kick and rush’, maar voetbal op z’n Guardiola’s. “Bij Man City heeft hij de jeugd leren voetballen naar de filosofie van Guardiola”.

Wat al dagen in de lucht hing, is sinds zaterdag officieel: Simon Davies tekende een contract tot 2022 als hoofdcoach bij RSC Anderlecht. De eerste hoofdcoach in de geschiedenis van de club die ondergeschikt is aan één van zijn spelers. Vincent Kompany is de baas, Davies de eerste luitenant aan de zijlijn. “We hebben hem aangeworven op aanraden van Kompany”, legt Michael Verschueren uit op de clubwebsite. “Ze werken al een tijdje samen en willen het succesverhaal van Manchester City naar RSC Anderlecht brengen”, aldus de sportief directeur.

Bij Man City verdiende Davies zijn strepen als coach in de Youth Academy van de club. In 2013 werd hij aangesteld als assistent van Patrick Viera bij het Elite Development Squad - oftewel de beloften - van Man City. In 2016 nam hij over als T1 en twee jaar later werd Davies aangesteld als algemeen supervisor van de U13 tot de U23. Een functie waarin hij de jeugd van Man City moest leren voetballen naar de filosofie van hoofdcoach Pep Guardiola. “De rol die Simon vervult, is de belangrijkste op lange termijn binnen onze club. Het wordt de sleutel van ons succes om onze eerste ploeg en onze jeugdploegen op dezelfde manier te laten voetballen”, zei City-directeur Txiki Begiristain over Davies in 2015.

Toen Vinny mij vroeg om met hem naar Anderlecht te komen, heb ik niet getwijfeld Simon DAVIES Coach Anderlecht

Pressing

David Henen (Charleroi) voetbalde in zijn opleidingsjaren bij Everton meermaals tegen teams van Man City, gecoacht door Davies. “Zijn handelsmerk? De indrukwekkende manier waarop zijn teams pressing konden zetten. Je voelde aan alles dat hij die ploegen liet voetballen volgens de filosofie van Pep Guardiola. Altijd en overal speelden ze met een aanvallende ingesteldheid. Ik weet nog dat iedereen het altijd heel moeilijk had tegen City.”

De officiële voorstelling is pas voor midden juni, maar op de website van Anderlecht reageerde Davies al kort op de nieuwe uitdaging in zijn carrière. “Toen Vinny mij vroeg om met hem naar Anderlecht te komen, heb ik niet getwijfeld. We starten met een prachtig project om Anderlecht opnieuw te brengen waar ze thuishoren, mét het accent op de ontwikkeling van talentvolle jeugdspelers.”

Aandacht voor de jeugd én de voetbalstempel van Pep Guardiola. De keuze voor Davies past in het toekomstplaatje dat Anderlecht beoogt in het tijdperk-Kompany. Of het ook meteen zal aanslaan weten we over een paar maanden.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws