Duitse oud-leider Schröder voor onderhandeling Westen en Poetin

Nieuws
De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder denkt dat zijn vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin kan helpen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat het Westen met Poetin moet onderhandelen.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 09:14
Afbeelding
beeld anp

‘We hebben jarenlang verstandig samengewerkt. Wellicht kan dat nog helpen bij het vinden van een onderhandelde oplossing. Ik zie geen andere keuze’, aldus Schröder in een interview met het Duitse persbureau dpa. In mei 2022 zinspeelde hij al op een bemiddelaarsrol. Toen ontmoette hij de Oekraïense parlementariër Roestem Oemjerov, tegenwoordig minister van Defensie, in Turkije en reisde hij naar Moskou voor overleg met Poetin.

Schröder is bevriend met Poetin sinds zijn bondskanselierschap (1998-2005) en ging daarna voor Russische bedrijven werken. Hoewel hij de Russische aanval op Oekraïne als een ‘fatale fout’ heeft omschreven, heeft hij geen afstand genomen van Poetin. Daardoor ligt de voormalige regeringsleider onder vuur binnen zijn sociaaldemocratische partij (SPD). Pogingen om hem uit de partij te zetten, zijn mislukt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapportcijfer Willem-Alexander, Máxima en Amalia vrijwel gelijk

Het rapportcijfer van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia is bijna gelijk aan dat van vorig jaar. Dat blijkt uit de Koningsdag-enquête die Ipsos heeft uitgevoerd in opdracht van de NOS.

Afbeelding

Koningsdag verloopt wisselend, met zon en hagel en onweer

Het weer op Koningsdag verloopt wisselend, met droge periodes waarin soms een zonnetje schijnt, maar ook met buien. Het wordt tussen de 14 en 18 graden. Vooral in het oosten van het land kunnen de buien later zaterdagmiddag fel zijn, met plaatselijk hagel en onweer.

Afbeelding

XR wil A10 in Amsterdam blokkeren op Koningsdag

Extinction Rebellion (XR) wil zaterdag om 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opnieuw blokkeren. De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie.

Afbeelding

Koning Willem-Alexander en gezin vieren Koningsdag in Emmen

Koning Willem-Alexander viert zijn 57e verjaardag samen met koningin Máxima, prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane in Emmen. Het koninklijk gezin en leden van de koninklijke familie lopen op Koningsdag een route door de stad in de provincie Drenthe, waarbij thema's a..

Afbeelding

Republikeinen demonstreren voor lagere uitkering voor de koning

De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert op Koningsdag in Emmen. De republikeinen willen dat de koning een stuk minder gaat verdienen en dat hij inkomsten-, erf- en schenkbelasting gaat betalen.

Afbeelding

Man raakt gewond na val van steiger Westertoren Amsterdam

Een man is gewond geraakt nadat hij vrijdag even voor middernacht enkele verdiepingen naar beneden is gevallen van een steiger bij de Westertoren in Amsterdam. Hij is met onbekend letsel met spoed naar het ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerster van de politie.