wielrennen

Wout van Aert brak behalve sleutelbeen ook borstbeen en enkele ribben bij val, operatie “succesvol” verlopen

Wout Van Aert kermt van de pijn terwijl ook Luxemburgs kampioen Alex Kirsch zijn wonden likt.© rr

Wout van Aert heeft naast zijn sleutelbeen en verschillende ribben ook zijn borstbeen gebroken bij zijn zware val in Dwars door Vlaanderen. Ook Jasper Stuyven liep een sleutelbeenbreuk op. De twee Belgen werden al geopereerd in Herentals. Visma-Lease a Bike liet al weten dat de operatie van Van Aert “succesvol” verlopen is.

Vincent Van Genechten, Marnix Taes

“Helaas heeft Wout van Aert bij de valpartij in Dwars door Vlaanderen meerdere breuken opgelopen. In het ziekenhuis werden een gebroken sleutelbeen en verschillende gebroken ribben vastgesteld. Het is onduidelijk hoe lang zijn herstel zal duren. De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race zal hij zeker missen”, klonk het eerder in een statement van zijn Team Visma-Lease a Bike. Over zijn deelname aan de Giro (4-26 mei) nog geen woord, maar die lijkt twijfelachtig.

De 29-jarige kopman van Visma-Lease a Bike ging op 68 kilometer van de aankomst in Dwars door Vlaanderen in een afdaling aan hoge snelheid tegen het asfalt. Van Aert greep meteen naar zijn sleutelbeen en was zwaar geschaafd aan zijn schouder. Hij huilde van de pijn. Van Aert werd afgevoerd op een draagberrie, net als Jasper Stuyven (Lidl-Trek), die ook een sleutelbeenbreuk opliep. Beiden werden ondertussen al geopereerd in Herentals.

“Wout van Aert is vandaag succesvol geopereerd”, liet de de Nederlandse ploeg donderdagnamiddag via X weten. “Onderzoek wees uit dat hij zijn borstbeen, zijn sleutelbeen en verschillende ribben gebroken heeft. Het is onduidelijk wanneer Wout weer op de fiets kan stappen.”

“In één klap voorjaar voorbij”

Ook Stuyven mag door zijn sleutelbeenbreuk een kruis maken over zijn voorjaarsklassiekers, net op het moment dat hij in een topconditie verkeerde. “Twee jaar afzien in de klassiekers, vele trainingskampen en opofferingen die ik maakte en dan blijkt dat ik in 2024 niet alleen opnieuw de finales kan rijden, maar ook mijn beste conditiepeil ooit bereik”, schrijft de 31-jarige Stuyven op Instagram. “In één klap is mijn voorjaar echter voorbij.”

“Het is trouwens mijn eerste sleutelbeenbreuk die ik oploop in mijn carrière. Ik hoop dat mijn team Lidl-Trek de goede resultaten voort kan zetten. Ik wil iedereen bedanken voor de steunbetuigingen. Ik hoop nu snel te herstellen na mijn succesvolle operatie in Herentals.”

Bij de valpartij waren met de Deen Mads Pedersen (Lidl-Trek) en de Eritreeër Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) nog enkele grote namen betrokken. Enkel Pedersen, zondag de winnaar in Gent-Wevelgem na een sprint tegen wereldkampioen Mathieu van der Poel, kon zijn weg vervolgen. Bij hem leek de schade mee te vallen.