Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

Nieuws
Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 08:36
Afbeelding
beeld anp

Foodwatch eist dat de verpakkingen van vrije-uitloopeieren worden aangepast zodra er een ophokplicht geldt. De voedselwaakhond wil hetzelfde voor de eierdoosjes van biologische eieren.

De afgelopen 41 maanden gold er 37 maanden een gehele of gedeeltelijke ophokplicht, meldt Foodwatch. En hoewel de landelijke ophokplicht vorige week grotendeels werd opgeheven, valt volgens de voedselwaakhond nog steeds een op de drie leghennen onder regionale ophokplichten.

Europese regels

Eerst mochten eieren van opgehokte kippen voor maximaal zestien weken als vrije-uitloopeieren worden verkocht en daarna als scharreleieren, meldt Foodwatch. Maar onlangs werd in nieuwe Europese regels bepaald dat eieren van kippen die verplicht binnen zitten onbeperkt als vrije-uitloopeieren mogen worden verkocht. Ook hoeft er geen waarschuwingssticker van een ophokplicht op de doosjes meer te staan. ‘Kwalijk’, vindt de voedselwaakhond. Bij biologische eieren gold al langer dat de benaming niet aangepast hoefde te worden bij een langdurige ophokplicht.

Door een klacht in te dienen bij de RCC hoopt Foodwatch dat consumenten in de toekomst juist geïnformeerd worden, zodat ze zelf kunnen kiezen of ze eieren kopen, en zo ja welke. ‘Een haast permanente ophokplicht waarbij producenten mogen misleiden over de vrijheid van kippen zal niet zorgen voor verbeterd welzijn van deze dieren’, aldus de voedselwaakhond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao.

Afbeelding

Pro-Palestijnse activisten blokkeren weg in Amsterdam

Zo'n dertig actievoerders blokkeren zaterdag de Piet Heinkade in Amsterdam. Ze zitten op de grond op de weg met Palestijnse vlaggen en roepen leuzen tegen de oorlog en tegen koning Willem-Alexander.

Afbeelding

Willem-Alexander, Máxima en prinsessen aangekomen in Emmen

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane zijn zaterdagochtend aangekomen in Emmen. Daar werden ze ontvangen door burgemeester Eric van Oosterhout en Jetta Klijnsma, de commissaris van de Koning in Drenthe.

Afbeelding

Grote zoekactie naar vermiste 6-jarige in Duitsland vruchteloos

Een grootschalige zoektocht in het noorden van Duitsland naar de vermiste 6-jarige Arian heeft na vijf dagen nog niets opgeleverd. Een nieuwe strategie, waarbij tweehonderd militairen zo geruisloos mogelijk naar het kind zochten, heeft ook niet geholpen.

Afbeelding

Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. Er zijn rijen, maar passagiers hoeven volgens haar niet lang te wachten.

Afbeelding

Steeds meer Oranjefans verzamelen zich in Emmen

Het wordt steeds drukker langs de route die de koninklijke familie gaat lopen in Emmen. In de Hoofdstraat staan al honderden mensen klaar achter de dranghekken.