Roberta Metsola en Alexander De Croo, voor aanvang van de top vanavond
NICOLAS MAETERLINCK

Premier Alexander De Croo waarschuwt op Europese Top (opnieuw) voor inmenging van Rusland in verkiezingen

Premier Alexander De Croo vestigt op een Europese top in Brussel (opnieuw) de aandacht van zijn collega's op pogingen uit Rusland om de nakende Europese verkiezingen te beïnvloeden. Voor aanvang van de top ontving koning Filip bijna alle staatshoofden en regeringsleiders op het paleis in Brussel.

"We hebben ernstige aanwijzingen dat ze (Rusland, nvdr) een actieve rol speelden om te proberen om onze democratie te beïnvloeden", verklaarde De Croo voor aanvang van de top. "Die pogingen zijn onaanvaardbaar. We moeten alles doen om onze democratie te verdedigen", klonk het.

In de aanloop naar de top stuurde De Croo samen met zijn Tsjechische collega Peter Fiala al een brief naar zijn collega's om hen te informeren over de onderzoeken van de veiligheidsdiensten in beide landen naar het bestaan van een pro-Russisch netwerk dat onder meer probeert om de verkiezingen voor het Europees Parlement te beïnvloeden. De premier had vorige week al bekendgemaakt dat het federaal parket een onderzoek heeft geopend.

Europees regime van sancties

De Croo en Fiala pleiten onder meer voor een nieuw Europees regime van sancties om deze Russische activiteiten te bestrijden. Ook moet er volgens hen bekeken worden of het mandaat van de Europese openbare aanklager toelaat om deze pogingen tot inmenging te vervolgen. Is dat niet het geval, dan mag een uitbreiding van dit mandaat niet uitgesloten worden, aldus de twee leiders. 

Aangezien het gaat om de laatste top voor de verkiezingen van 6 tot 9 juni, zal De Croo het thema op tafel gooien tijdens de gedachtewisseling met parlementsvoorzitter Roberta Metsola. Zij verzekerde dat haar instelling op dat vlak blijft samenwerken met alle autoriteiten. "Nu we een hectische campagneperiode gaan aanvatten, is het uiterst belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral wanneer er wetten worden overtreden."

Op bezoek bij koning Filip

Voor de top begon, trokken bijna alle Europese staatshoofden en regeringsleiders naar het paleis in Brussel voor een bezoek aan koning Filip Hij ontving hen naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Raad, nadat hij vorige week al het Europees Parlement heeft toegesproken.

In een toespraak drukte koning Filip zijn fierheid uit over het feit dat hij Europeaan is, met name in deze onzekere tijden. Hij pleitte voor Europese eensgezindheid en voor hervormingen om de EU klaar te maken voor de toekomst.

De vorst wil alle drie de belangrijkste EU-instellingen eer betonen tijdens de periode dat België de Raad voorzit. Zo zou hij in de loop van de maand mei ook een college van de Europese Commissie bijwonen.

Lachen voor de foto: koning Filip ontvangt Europese leiders op paleis in Brussel

Videospeler inladen...

Meest gelezen