Ysaora Thibus en haar verloofde Race Imboden, die verantwoordelijk bleek voor de positieve test.© Corbis via Getty Images

Franse schermster krijgt gelijk in opvallende dopingzaak en mag naar de Spelen

Na meer dan drie maanden onzekerheid is schermster Ysaora Thibus door het antidopingtribunaal van de Internationale Schermfederatie (FIE) vrijgesproken van dopinggebruik. De 32-jarige Française mag deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs.

Belga
Bron: BELGA

Thibus stond sinds begin februari aan de kant na een positieve test op ostarine, een anabool middel, midden januari tijdens de Wereldbekermanche in Parijs. De floretschermster schreeuwde haar onschuld uit en gaf aan dat het verboden middel in haar lichaam moest terechtgekomen zijn na seksueel contact met haar verloofde Race Imboden, een ex-schermer. De verdediging van Thibus liet analyses uitvoeren met haarlokken en nagels van Imboden en die bevestigden de hypothese. De FIE besloot dinsdag Thibus geen sanctie op te leggen. De beslissing ligt in lijn met het dossier van de Franse tennisser Richard Gasquet, die in 2009 positief testte op cocaïne, maar dat kon terugleiden naar een kus.

Thibus zei in een reactie “veel emotie en vreugde te voelen”. “Zelfs fysiek is er een enorme last van mijn schouders gevallen. Ik heb het de voorbije maanden lastig gehad. Ik heb in mijn carrière altijd willen winnen op een manier die in overeenstemming ligt met mijn waarden. Het is belangrijk dat mijn integriteit nu wordt erkend.” De wereldkampioene van 2022 is een grote medaillekandidaat voor de Spelen van deze zomer in eigen land.

De Française moet wel nog afwachten wat de reactie is van het Wereldantidopingagentschap (WADA). Zij hebben 21 dagen om een beroepsprocedure aan te gaan bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne.

© Getty Images

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen