© rr

Benetton trekt weg uit Wijnegem Shopping Center: “Het gaat niet goed in onze sector”

Het Italiaanse kledingmerk Benetton sluit zijn winkels in Wijnegem Shopping Center en in het centrum van Hasselt. “Dat is zo beslist in Italië”, klinkt het bij Benetton. “Het gaat niet goed in onze sector.” In de Hasseltse winkel verliezen drie mensen hun baan.

Dirk JACOBS

Het is nog niet bekend wanneer de winkels moeten sluiten. Welke winkel in de plaats zal komen in de vestiging in het Wijnegem Shopping Center is ook nog niet duidelijk.

“Het gaat gewoon algemeen niet goed in de retailsector. Dit zal heus niet de laatste textielwinkel zijn die de deuren sluit. Dit heeft ook niks met huurprijzen of wat dan ook te maken. Het is een beslissing die doorgevoerd is op de hoofdzetel van Benetton in Ponzano Veneto in Italië.”

Op deze manier behoudt het merk, dat bekendstaat om zijn soms shockerende en vaak kleurrijke reclames, nog drie eigen ‘stores’ in ons land: in Brussel, Antwerpen en Visé. Opvallend is ook dat Benetton wel in een dertigtal winkels van Galeria Inno in België een eigen ruimte voor het merk huurt, ook in Hasselt.

Hasseltse Lakenhalle

De Hasseltse Lakenhalle diende aanvankelijk niet alleen voor de Hasseltse lakenwevers, maar ook als brood- en vleeshuis, terwijl de stadsmagistraat en de schepenen er een raadzaal en rechtbank hadden. Later verhuisde het stadsbestuur naar De Croone en kwam de Lakenhalle in handen van geuzen en republikeinen. Het gebouw werd tijdens de Boerenkrijg zelfs tijdelijk een gevangenis voor opstandige boeren.

In de 19de eeuw bracht de Société Littéraire er grote wijzigingen aan en werd de Lakenhalle een Grand Café. Die Société Royale Littéraire, een gesloten vereniging ontstaan in 1782, betrekt nu nog altijd de bovenverdieping van het gebouw en organiseert er geregeld sessies rond cultuur, literatuur en ontspanning. Op de benedenverdieping vestigde zich later kledingzaak Moray en daarna gevolgd door Benetton. In de volksmond wordt het pand in Hasselt nog vaak ‘Huis Moray’ genoemd, omdat de zaak er een dertigtal jaren heeft gezeten. Gelukkig blijft het gebouw, dat net een flinke opfrisbeurt kreeg, als stadsgezicht bewaard. Een telecomketen zou er de volgende gebruiker worden.

© Serge Minten