Natuurfenomeen

Zo spot u vannacht het best het noorderlicht

DS Video | Noorderlicht te zien boven Lage Landen.© ANP / Rob Engelaar

Je hoeft niet naar Lapland om het noorderlicht te zien: de komende nachten is er grote kans dat het bijzondere lichtfenomeen ook in ons land zal verschijnen.

Cathérine De Kock

Wat is het noorderlicht nu weer?

Het noorderlicht is een verschijnsel waarbij je gekleurde gloed aan de hemel ziet. Het fenomeen wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die binnendringen in onze atmosfeer. Vervolgens botsen ze op deeltjes uit de atmosfeer, waardoor het typische lichtfenomeen ontstaat.

Het noorderlicht komt vooral voor aan de polen, maar kan ook te zien zijn in onze contreien. De komende jaren is er daar meer kans toe. Dat komt omdat de zon erg actief is en nog even blijft, met zware zonnestormen en uitbarstingen, waardoor veel geladen deeltjes binnendringen in onze atmosfeer.

Het is voor alle duidelijkheid niet gevaarlijk om naar het noorderlicht te kijken. In de zon kijken is wel schadelijk.

Moet ik uitkijken naar iets groens?

Nee, het noorderlicht kan alle kleuren hebben. Groen dus, maar ook rood, paars, blauw en oranje, afhankelijk van welke deeltjes op elkaar reageren. De kleuren bewegen soms in banden. Die dansende, kleurrijke gordijnen zijn het summum voor een noorderlichtspotter.

Waar zie ik het noorderlicht het best?

Ver van lichtvervuiling. Ergens in een veld op het platteland dus, met een goed uitzicht op de horizon. Houd uw blik gefixeerd richting het noorden.

En wanneer moet ik precies kijken?

Zowel vrijdag-, zaterdag- als zondagnacht is er in ons land kans op noorderlicht. Het noorderlicht waarnemen kan zodra het donker wordt. Er is geen storend licht van een vollemaan, dus dat is ook een meevaller.

Laat uw ogen goed wennen aan het duister. En film met uw smartphone op nachtmodus: de camera is gevoeliger dan het menselijk oog. Zo ziet u het lichtspektakel nog beter.