© © Wouter Van Looy - Zonzo Compagnie

Voorstelling over jazzlegende Thelonious Monk

Kinderen en jazz een onmogelijke combinatie? Niet volgens Zonzo Compagnie. Nadat de Antwerpse compagnie eerder met Mile(s)tones, over Miles Davis, heeft getoerd, staat in hun nieuwe voorstelling opnieuw een jazzlegende centraal: pianist Thelonious Monk.

evw

Een drummer, een pianist en een bassist, beter bekend als het avontuurlijke jazztrio De Beren Gieren, zullen het jonge publiek op sleeptouw nemen. En dat helemaal richting het New York van de eerste helft van de 20ste eeuw waar Thelonious Monk uitgroeide tot The High Priest of Jazz.

Live muziek en videobeelden voeren de kinderen mee naar een onbekende bestemming en brengen hen in aanraking met het indrukwekkende repertoire waarmee Monk zowat elke jazzpianist die na hem kwam, heeft beïnvloed.

“Monk is een heel erg interessant personage om mee aan de slag te gaan”, vertelt Benjamin Vandewalle, die de regie van Thelonious op zich neemt. “Hij is mysterieus en ingetogen met een hele eigenzinnige manier van doen. Bijna een soort van stripfiguur. Wat we hopen mee te geven aan de kinderen, is een appreciatie voor deze muziek, al is het in hun onderbewustzijn. Het gaat meer om de beleving dan om de details.”

Het is Fulco Ottervanger, pianist bij De Beren Gieren, die het personage Monk aanreikte voor de voorstelling. “Ik ben grote fan van Monk. Als pianist kan je alle kanten met hem op.” Voor de voorstelling creëerde hij zelf enkele nummers. Daarnaast put hij met zijn band natuurlijk uit Monks repertoire. “Sowieso staan kinderen heel erg open voor alles. Ze hebben geen oordeel over de dingen. Bij hen kan je dus wel afkomen met iets gekkers”, zegt hij.

“Kinderen reageren op wat ze voelen. Zit de energie goed, dan worden ze enthousiast, is de muziek dansbaar, dan dansen ze. En Monk swingt”, vertelt Ottervanger. “Misschien vinden ze het in het begin allemaal een beetje raar, nadien hebben ze wel een kapstok, een ervaring waarop ze kunnen voortbouwen.”

“En voor ons als groep is het leuk om kinderen kennis te laten maken met improvisatie, met de manier waarop een groep op elkaar inspeelt. Als muzikanten nemen we trouwens een hele actieve rol op in de voorstelling. Er zijn verschillende interactieve momenten en we acteren en zingen ook een beetje.”

Thelonious, 10 maart, Rataplan, Wijnegemstraat 27, Borgerhout