18 juli 2018 om 03:00
Luister naar

Teken van de tijd

Een verjaardag als crisismoment – voor het Internationaal Strafhof in Den Haag is dat volgens Amnesty International helaas maar al te waar. Het laat duidelijk zien, hoe de wereldpolitiek is veranderd in de twintig jaar sinds de idealen achter het Strafhof werden vastgelegd in het Statuut van Rome, op 17 juli 1998. Het Strafhof moest de daders van ernstige misdaden ‘die het geweten van de mensheid schokken’ berechten. Vastbesloten waren ze, de ondertekenaars, ‘om een eind te maken aan de straffeloosheid van de daders van dergelijke misdrijven, om zo ook nieuwe gruwelijkheden te voorkomen’. ‘Dat is een kernbeginsel voor de Europese Unie’, verklaarde buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini dinsdag nog namens de EU.

Gezien de gruwelijkheden in de oorlogen als die in Syrië en Jemen, zou het Strafhof het dan nu druk moeten hebben. Maar er loopt maar een handjevol zaken, allemaal tegen Afrikaanse verdachten. Andere zaken worden geblokkeerd door veto’s in de Veiligheidsraad of door de vierkante weigering van lidstaten om verdachten aan te houden.

De nieuwe politieke werkelijkheid tekent zich zo af rond het Strafhof in Den Haag. Dat zou er in het huidige politieke klimaat niet meer komen, stellen organisaties als Human Rights Watch en Amnesty. ‘De wereld is anders dan in 1998’, zegt Amnesty’s juridisch adviseur Jonathan O’Donohue. Toen hielden de misdaden in Rwanda en voormalig Joegoslavië 123 landen zo bezig dat ze het Strafhof steunden. Nu kunnen figuren als Bashar al-Assad in Syrië en Omar al-Bashir in Sudan hun honderdduizendvoudige moorden begaan.

Het ‘kernbeginsel’ dat Nederland en de EU steunen, dat er recht moet worden gedaan, wordt niet gedeeld door de internationale grootmachten, Rusland en China voorop. Het Internationale Strafhof dreigt zo een hof voor conflicten in gemankeerde staten te worden.

En toch willen ruim honderdtwintig landen juist verdergaan met het Strafhof, met Nederland als een van de voortrekkers. Sinds gisteren is het hof ook bevoegd in een vierde categorie misdrijven, die van agressie – naast genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Als er iets van internationaal recht bestaat, iets van een wereldorde die daarop is gebaseerd, mag het recht van de slachtoffers van dergelijke misdrijven niet worden genegeerd. Dat dit wel gebeurt, is de crisis die met de verjaardag van het Statuut van Rome wordt benadrukt. Maar het spreken over de idealen van dit statuut kan en mag niet neerkomen op het spreken over het verleden. Want dan is de toekomst voor hen die geloven in gewetenloze, brute macht.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.