Luister naar

Predikant Brunson blijft in Turkse cel

Nieuws
De Amerikaanse predikant Andrew Brunson komt niet vrij. De voorganger zit al 21 maanden in de Turkse cel op beschuldiging van spionage en terreur. De volgende rechtszitting is op 12 oktober.
Gerhard Wilts
woensdag 18 juli 2018 om 15:58
Andrew Brunson
Andrew Brunson

Izmir

Dat heeft de Turkse rechtbank in ­Izmir woensdag bepaald. Na de zitting zwaaide Brunson (50) naar zijn medestanders en zei alleen ‘thank you’. Zijn echtgenote Norine Brunson was bij de zitting aanwezig, samen met de Amerikaanse zaakgelastigde voor Turkije, Philip Kosnett. Meteen na de uitspraak nam de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo contact op met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. Over de inhoud van het gesprek is niets bekendgemaakt.

Het is voor de derde keer binnen ­enkele maanden dat een verzoek om Brunsons vrijlating is afgewezen. Bij hoorzittingen in april en mei wees de rechter vrijlating ook al van de hand. Woensdag gonsden geruchten dat Brunson snel vrij zou kunnen komen, omdat zijn gevangenhouding de ­diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en de Verenigde Staten onder grote druk zet.

Brunsons verdediger Cem Halavart suggereerde woensdag dat een vrijlating ophanden leek. David Curry, ­directeur van Open Doors USA, temperde die verwachtingen. ‘De Turkse regering houdt hem al zo lang vast, zonder nieuwe aanklachten of getuigen. Ik denk dat we meer van hetzelfde zullen zien’, zei hij tegen Mission Network News.

staatsgreep

Brunson hangt 35 jaar celstraf boven het hoofd. In oktober 2016 werd hij gearresteerd voor vermeende betrokkenheid bij een mislukte staatsgreep tegen president Erdogan en de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK. De protestantse dominee, die al twintig jaar in Turkije werkt en vloeiend Turks spreekt, heeft de aantijgingen altijd ontkend. Tijdens de rechtszitting in april noemde hij de beschuldigingen, gedaan door een anonieme getuige, ‘schandelijk en walgelijk’.

De gevangenhouding zette de relatie tussen Ankara en Washington onder grote druk. De Amerikanen, toch al boos over de interesse van hun ­NAVO-bondgenoot voor het Russische S-400-raketsysteem, troffen sancties vanwege de internering van Brunson. Turkije is uitgesloten van de aanschaf van F-35-gevechtstoestellen (JSF) en kreeg visa-beperkingen opgelegd. Op hun beurt zijn de Turken boos over de Amerikaanse steun aan de Koerdische militie YPG in het noorden van Syrië, met name rond de stad Manbij.

Zowel Amerikaanse senatoren als ­Europese parlementariërs, en ook president Donald Trump, hebben meermalen bij Turkije aangedrongen op de vrijlating van Brunson. Op 29 juni spraken Lindsey Graham (Republikein) en Jeanne Shaheen (Democraat) rechtstreeks met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de vrijlating van Brunson.

Veel christenen wereldwijd toonden zich bezorgd over het lot van de predikant van de Opstandingskerk in ­Izmir. 580.000 mensen tekenden een onlinepetitie voor zijn vrijlating.

Voorafgaand aan de hoorzitting woensdag verklaarde Aykan Erdemir, oud-parlementslid en werkzaam bij een denktank over democratie, dat Brunson het slachtoffer is van een ‘ongekende lastercampagne’. Volgens hem maakt de Turkse regering zich schuldig aan ‘gijzeldiplomatie’ die averechts uitpakt voor het internationale aanzien van Turkije.

In de afgelopen vijf jaar moesten meer dan honderd buitenlandse predikanten Turkije verlaten. Volgens de Turkse Raad van Protestantse Kerken weigert de Turkse regering visa te verstrekken of andere vergunningen te vernieuwen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’