© AP, AFP, EPA-EFE

Op vakantie in Europa: volgende week overal hoge temperaturen verwacht

In eigen land stevenen we af op een hittegolf, maar ook elders in Europa blijft het warme weer aanhouden. In Scandinavië is het al enkele weken abnormaal warm, en in Zweden zijn er bosbranden als gevolg van de aanhoudende droogte. “Vrijwel heel Europa zal volgende week te kampen hebben met temperaturen tussen de 25 en 35 graden”, zegt weerman David Dehenauw. Bekijk hieronder de voorspelling voor jouw vakantiebestemming.

keje

Ons land kreunt al enkele weken onder de warmte, maar van een hittegolf was er voorlopig nog geen sprake. Daarvoor moet de maximumtemperatuur minstens vijf dagen achtereen 25 graden Celsius of meer bedragen, waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur van 30 graden Celsius wordt overschreden. De kans bestaat dat we volgende week wél met een hittegolf te maken zullen krijgen. “Dan kan het een aantal dagen 30 graden of warmer worden. Een hittegolf sluit ik dus niet uit”, aldus weerman David Dehenauw.

Het blijft nog wachten op een langere regenperiode. Dehenauw: “Voorlopig zien we voor de komende weken niet veel verandering in de aanhoudende droogte. Af en toe een bui kan natuurlijk wel, dat is bijvoorbeeld mogelijk op de Nationale Feestdag (zaterdag 21 juli).”

Warm in heel Europa

“Die aanhoudende droogte en warmte is het gevolg van het hogedrukgebied dat zich al enkele weken ten noorden van Europa bevindt. Ook de rest van het continent heeft het dus lastig met de hoge temperaturen. “Vrijwel heel Europa zal volgende week te kampen hebben met temperaturen tussen de 25 en 35 graden Celsius. Die voorspellingen zien we bijvoorbeeld voor Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje en zelfs voor de Britse hoofdstad,” zegt Dehenauw.

© EPA-EFE

Bosbranden in Zweden

Dehenauw: “Ook in Scandinavië is het al enkele weken abnormaal warm met temperaturen rond de 25 graden en daar komt voorlopig geen verandering in. De bosbranden in Zweden zijn dan ook grotendeels te wijten aan de droogte daar. Volgende week kan het kwik zelfs stijgen tot 30 graden Celsius. Dat is niet enkel voor het zuiden van Noorwegen het geval, maar zelfs voor het noorden van Zweden en Finland.”

© AFP

Gematigder in Centraal-Europa

“In Centraal-Europa, waar momenteel regelmatig stevige regen- en onweersbuien zijn, zal de temperatuur volgende week iets zachter zijn dan elders op het continent. Het is dus minder droog en warm in Polen, Hongarije en andere landen die meer naar het oosten liggen. Toch halen ze ook daar volgende week 25 graden”, zegt Dehenauw.

Zo warm is het momenteel in deze 20 Europese steden

Brussel: 25°C

Bordeaux: 28°C

Marseille: 30°C

Barcelona: 27°C

Sevilla: 30°C

Lissabon: 24°C

Rome: 31°C

Athene: 32°C

Izmir: 34°C

Sofia: 22°C

Boedapest: 25°C

Warschau: 25°C

Praag: 27°C

Berlijn: 26°C

Amsterdam: 23°C

Helsinki: 27°C

Stockholm: 28°C

Oslo: 25°C

Glasgow: 20°C

Londen: 23°C

Voor de weersvoorspelling van de komende weken in Europese steden kan je hier terecht.