© Getty Images/iStockphoto

Boksmatch in het linkse kamp: “Niet veel inspiratie, John Crombez?”

Voor de campagne echt losbarst, is er op links al een verbeten spurt aan de gang waarin niet op een elleboogstoot meer of minder wordt gekeken. Sp.a, Groen en PVDA viseren niet langer het rechtse regeringsbeleid, maar wel hun progressieve concurrenten. Het onderwerp doet er niet zo toe: de koopkracht en het klimaat, maar net zogoed een campagnefoto van een kleuter in een superheldenpak.

Hannes Cattebeke

“Niet veel inspiratie, John Crombez?” PVDA-voorzitter Peter Mertens tweette dinsdag een campagnebeeld van sp.a dat volgens hem verdacht veel leek op een beeld dat zijn eigen partij al had gebruikt. “Het origineel is altijd beter dan de kopie”, voegde Mertens er met de glimlach aan toe.

In de haren

Vervolgens ontspon zich een verbeten discussie tussen sp.a’ers en PVDA’ers over wie nu het origineel was. Het was niet voor het eerst dat beide partijen elkaar in de haren vlogen. Na een PVDA-post vorige week over hoe de partijen staan tegenover een loonsverhoging, reageerde sp.a-woordvoerder Conner Rousseau met: “Na fascisten en nationalisten gebruiken nu ook de communisten fake news”.

Afgelopen weekend waren de groenen dan weer behoorlijk in hun wiek geschoten omdat sp.a-voorzitter John Crombez in het klimaatdebat naar hen uithaalde. “Wij vallen niemand aan”, zegt Rousseau. “Maar we verdedigen ons wel tegen onwaarheden. En van Groen vinden we dat het nu maar eens met concrete cijfers moet komen voor zijn klimaatvoorstellen.”

Lang te vriendelijk voor Groen

In de reacties op de onderlinge uithalen zijn er telkens mensen uit de achterban die zich afvragen of de partijen zich wel op de juiste vijand richten. “Nee, de andere linkse partijen zijn niet onze vijand”, luidt het officiële antwoord op elk van de drie hoofdkwartieren. Maar achter de schermen bij sp.a is het geloof groot dat het groeiende kiespubliek van Groen wel degelijk een vijver is waarin succesvol kan worden gevist. Veel sp.a’ers vinden ook dat hun partij te lang te vriendelijk is gebleven voor Groen. De tijd dat Crombez smachtend naar Almaci keek in de hoop een kartel te vormen, is intussen lang vervlogen.

Bij Groen denken ze naar eigen zeggen liever aan wat er na de verkiezingen komt: een progressieve meerderheid op de been brengen. Daar leren ze uit kiezersonderzoeken ook dat ze zowel bij CD&V als Open Vld en zelfs bij N-VA kiezers kunnen weghalen. Vanwaar dan toch die felle reacties op sp.a, zoals Kristof Calvo en Meyrem Almaci die vinden “dat Crombez Theo Francken (N-VA) achternaloopt”?

“Dat kwam omdat Theo Francken net daarvoor exact hetzelfde gezegd had van wat sp.a ons verwijt”, zegt Groen-woordvoerder Jonas Dutordoir. “En ze kopiëren ook de stijl van N-VA: ons proberen zwart te maken met halve waarheden en hele leugens.”

“Vruchtbare discussies”

In de strijd om extra kiezers en het overschrijden van de kiesdrempel, is voor PVDA dan weer de verleiding erg groot om sp.a aan te vallen. “Aanvallen? Wij noemen dat vruchtbare discussies”, zegt de Oost-Vlaamse lijsttrekker Tom Demeester. “Als sp.a beweert dat wij fake news verspreiden, is dat een zwaktebod omdat we een andere mening hebben. En zij zijn het die met hun recente voorstellen voor een gratis geneeskunde of een minimumpensioen steeds meer tegen ons aanschurken.”

Zolang de linkerzijde in haar totaliteit niet krimpt in de peilingen, gaan de onderlinge uithalen nog wel een tijdje door. Net voor de onderlinge strijd losbarstte, woog het verlies van sp.a (-3% tegenover 2014) niet op tegen de winst van Groen (+7%) en PVDA (+2%).

Toch rijst binnen de partijen de vrees of de kiezer het gekibbel zal blijven appreciëren. “We hebben ons jaren afgezet tegen de rechtse ruzieregering”, zegt een woordvoerder. “Om die kritiek geloofwaardig te brengen, kunnen we dat op links beter niet kopiëren.”