Formule 1

Norris pakt eerste F1-zege uit zijn carrière, Verstappen moet tevreden zijn met tweede plek

© reuters

Lando Norris, een Engelsman met een Vlaamse moeder, heeft zijn eerste overwinning in de F1 geboekt. In Miami kon hij gebruikmaken van een safetycar om voor Max Verstappen te blijven. Charles Leclerc mocht mee op het podium.

Marc Cornelissen

Max Verstappen (Red Bull-Honda) verzilverde zijn poleposition en nam de kopstart, maar achter hem werd het bijzonder heet. Charles Leclerc (Ferrari) leek zijn tweede plaats te verliezen, maar Sergio Pérez (Red Bull-Honda) dook als een bowlingbal de eerste bocht in, waardoor iedereen opzij moest. Het liet Leclerc toe om zijn tweede plaats te heroveren. Het scheelde maar weinig of Pérez had teammaat Verstappen uit de race gekegeld. Oscar Piastri (McLaren-Mercedes) wrong zich voorbij Leclerc naar de tweede plaats.

Kort voor halfweg de race maakte Verstappen een foutje. Hij ging rechtdoor in een chicane en reed daarbij een paaltje omver, dat op de baan kwam te liggen. Even reed de virtual safetycar uit om het obstakel te verwijderen, maar de top vier kon er niet van profiteren om een pitstop uit te voeren. Verstappen kwam niettemin binnen en viel terug naar P4, achter Piastri, Sainz en Norris.

In ronde 29 reed de safetycar uit na een incident tussen Logan Sargeant (Williams-Mrercedes) en Kevin Magnussen (Haas-Ferari). Dat gaf leider Lando Norris (McLaren-Mercedes), de koploper die nog niet gestopt was, een gratis pitstop en hij kwam de baan op vóór Verstappen, met versere banden. Een interessante ontwikkeling: Verstappen die plots moet inhalen om te kunnen winnen, maar ook de hete adem van de Ferrari van Leclerc in zijn nek voelde.

Verstappen kon Leclerc wel afhouden, maar de tijden van Norris kon hij niet evenaren. “Totaal geen grip”, klaagde hij over de boordradio. De 24-jarige Norris kon zo langzaam uitlopen en de eerste overwinning uit zijn F1-carrière pakken.