© hans otten

Truck tolt op gladde weg en rijdt huis binnen: “Een luide knal schudde ons wakker"

Een grote vrachtwagen met oplegger tolde zondag om 5.30u om zijn as op het spekgladde wegdek en smakte in de woning van Louis Van De Moer. Die bleef door gelukkig toeval ongedeerd.

Hans Otten

Een vrachtwagen met een lading lege bierblikjes was zondag rond 5.30u nog maar net bij het depot van transportbedrijf Frans Hendrickx & Zonen vertrokken toen de chauffeur in de Kerkstraat van Hulshout plots alle controle over zijn voertuig verloor. “De weg was een ijsspiegel, in de flauwe bocht is de camion gewoon beginnen te glijden”, zegt zaakvoerder Guy Hendrickx. “Het voertuig is links van de baan in een voortuintje gereden en toen volledig om zijn as geslagen. De gevolgen zijn erg zwaar, maar we mogen van geluk spreken dat de vrachtwagen rakelings naast een stroomcabine is gegleden. Onze chauffeur bleef gelukkig ongedeerd.”

Door de tolbeweging kwam de truck met zijn flank in de voorgevel van het huis op de hoek met de Heirbaan terecht. De hoek van het huisje lag compleet in puin. Tachtiger Louis Van De Moer lag op dat moment vredig te slapen. “Hij is heel hard geschrokken en nog altijd erg onder de indruk”, vertelt zijn schoonzoon, die het slachtoffer kwam ophalen. “Hij heeft wel bijzonder veel geluk gehad. De plek waar de vrachtwagen zich in de gevel heeft geboord, is in feite de slaapkamer. Maar sinds mijn schoonmoeder in het rusthuis verblijft, slaapt Louis boven.”

Rakelings langs huis

Ook buurvrouw Carla Kens was danig geschrokken. De enorme vrachtwagen had zich rakelings langs haar gevel door haar voortuin geploegd. De haagjes, plantenbakken en een verkeersbord lagen in stukken verspreid over de omgeving. “Een luide knal schudde ons wakker en ik wist direct: dit is niet goed. Omdat de ramen aangevroren waren, moest ik ze opendoen om iets te zien. Toen zag ik dat die camion in de gevel van onze overburen terecht was gekomen. Ik heb direct de hulpdiensten opgebeld en ben naar beneden gelopen.”

Samen met andere buren probeerde Carla bij de getroffen bewoner te komen, omdat ze wisten dat zijn slaapkamer zich beneden in de hoek bevindt. Maar omdat de vrachtwagen de volledige voorgevel blokkeerde, kwamen ze er niet meteen bij. “Gelukkig sliep hij boven. Het zou anders een enorme ramp zijn geweest. Ik begin ook steeds meer te beseffen dat wijzelf aan iets ergs ontsnapt zijn. Onze dochter slaapt vooraan op de eerste verdieping, wijzelf op de bovenverdieping. Ik mag er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren. Nu blijft de schade beperkt tot de tuin.”

Glijdende brandweer

De brandweer moest na aankomst de woning meteen stutten. Het takelen was een precisiewerkje, omdat de vrachtwagencombinatie van in totaal zes ton klem zat onder het dak en in de woning leunde. De volledige hoek was weggeslagen. “Pas nadat hij is weggetakeld, kunnen we beslissen wat nog nodig is om de woning te beveiligen. Maar vaststaat dat die een tijdje onbewoonbaar zal zijn”, zegt luitenant Eddy Peeters van de brandweerzone Kempen.

Ook het uitrukkende korps ondervond de lastige verkeersomstandigheden aan den lijve. “Het was vanochtend (zondag, red.) echt spiegelglad. We hebben rustig onze tijd genomen om hier te geraken, we wilden geen risico’s nemen.” Toen de brandweer op de plek van het ongeval arriveerde, schoof een van haar voertuigen ook een eindje vooruit.