Luister naar

Hongkong legt verbod op pro-democratische partij

Nieuws
De autoriteiten in Hongkong hebben de naar onafhankelijkheid strevende Nationale Partij (HKNP) verboden verklaard. Het is de eerste keer dat in Hongkong een politieke partij wordt verboden.
maandag 24 september 2018 om 21:18
Een spoorwegmedewerkster bij een van de deuren van de hogesnelheidstrein op het station West Kowloon.
Een spoorwegmedewerkster bij een van de deuren van de hogesnelheidstrein op het station West Kowloon. ap / Giulia Marchi

Hongkong

Volgens minister van Veiligheid John Lee vormt de politieke partij ‘een bedreiging voor de nationale veiligheid’. Hij stelt dat de HKNP de grondwet van de metropool overtreedt en haat zaait tegen Chinezen op het vasteland van China. Aan iedereen die, op welke manier ook maar, een relatie heeft met de partij, kan een boete en een gevangenisstraf van twee tot drie jaar worden opgelegd.

De Nationale Partij wil dat Hongkong onafhankelijk wordt van China. Momenteel wordt de metropool bestuurd volgens het principe ‘één land, twee systemen’. In 1997 is de voormalige Britse kroonkolonie teruggegeven aan China, waardoor de regio zelfstandig opereert onder Chinees bewind (semiautonomie).

Critici maken zich steeds meer zorgen over ‘China’s groeiende macht in de regio’. Volgens hen verzetten de Hongkongse autoriteiten zich steeds minder tegen het beleid van China. Het verbieden van de partij is een aanval op de vrijheid van Hongkong en dus is er sprake van mensenrechtenschending, zegt Maya Wang, China-onderzoeker voor Human Rights Watch op Twitter. Benny Tai, hoogleraar rechten, waarschuwt in The Guardian dat de overheid nog een stapje verder kan gaan, door meningen van mensen die positief staan tegenover een onafhankelijk Hongkong de kop in te drukken.

Pro-democratie demonstranten in Hongkong staan onder druk, zeker sinds in 2014 massaal geprotesteerd werd tegen China’s bemoeienis met de metropool. De betogers eisten politieke hervormingen, echter zonder resultaat. Activist Edward Leung werd in juni opgepakt en kreeg zes jaar gevangenisstraf, na confrontaties met de politie in 2016. <

protest tegen hogesnelheidslijn

De opening in Hongkong van een hogesnelheidslijn naar het vasteland van China heeft kwaad bloed gezet bij demonstranten in Hongkong. Ze protesteren tegen de invloed van China in de semiautonome regio, nu China het eindpunt van het nieuwe treinstation West Kowloon gedeeltelijk in handen heeft. De Chinese wetgeving moet er worden nagestreefd en er lopen politieagenten van het vasteland rond. Peking is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de juridische zaken, met betrekking tot defensie, buitenlandse zaken en nationale veiligheid.

De 26 kilometer lange spoorwegverbinding heeft omgerekend meer dan 9 miljard euro gekost. De aanleg heeft meer dan acht jaar geduurd. De lijn staat nu in verbinding met het hogesnelheidsnetwerk in China, waardoor mensen snel naar Shanghai en Peking kunnen reizen. Dagelijks kunnen ruim 80.000 mensen worden vervoerd. Deze reis van Hongkong naar Peking met de hogesnelheidstrein duurt nog maar 9 uur, in plaats van 24 uur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.

Israëlische tanks zijn bij opgesteld bij de grens met Gaza. De Verenigde Staten dreigen wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent.

Biden dreigt leverantie van sommige wapens te stoppen als Israël Rafah binnenvalt

De Amerikaanse president Joe Biden dreigt voor het eerst wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent. Met deze ongekende koerswijziging probeert de VS te voorkomen dat het leger alsnog de stad binnentrekt.

De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.

Koningin Sofia, prinses Irene en koningin Anne-Marie in 2021 bij de het huwelijk van prins Fílippos van Griekenland en Denemarken.

De steun en toeverlaat van de Spaanse koningin Sofia: wie is prinses Irene?

Haar broer Constantijn werd koning, haar zus Sofia koningin. Prinses Irene van Griekenland zocht haar eigen weg, net buiten de schijnwerpers. Ze woont inmiddels ruim veertig jaar in Spanje.

Bij het soms pittige gesprek tussen de Chinese leider Xi, president Macron en EU-commissievoorzitter Von der Leyen ging het ook om Europese eenheid

Het Europa dat we kennen kan sneller aan zijn einde komen dan we denken, stelt Macron terecht

In een gedreven toespraak en in een interview heeft de Franse president Macron gewaarschuwd dat de EU snel kan sterven, als het geen eenheid is. Meteen volgde een praktijktest, bij het bezoek van de Chinese president Xi.

Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.

Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? 'Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn'

Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, biedt propaganda een gevoel van saamhorigheid. Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. 'We moeten erkennen dat we in oorlog zijn.'