Luister naar

Aantal meldingen van euthanasie na jaren omlaag

Nieuws
Voor het eerst in zestien jaar is het aantal meldingen van euthanasie in ons land gedaald. Een incidentele afname, denkt Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
dinsdag 16 oktober 2018 om 14:42
Jacob Kohnstamm
Jacob Kohnstamm anp / Bart Maat

Amsterdam

Van januari tot en met september dit jaar overleden 4600 mensen door euthanasie, maakte Trouw dinsdag bekend – negen procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het lijkt ook een einde te maken aan een jarenlange trend: sinds 2003 steeg het aantal meldingen ieder jaar, van minder dan 2000 naar ruim 6500 in 2017.

Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE), spreekt van een ‘onverwachte ontwikkeling’. Op basis van de groeicijfers van de afgelopen jaren had de commissie verwacht dit jaar op ongeveer zevenduizend meldingen uit te komen, vertelt hij telefonisch. ‘Voordat deze cijfers bekend werden, kondigde de minister (van Volksgezondheid, red.) al een onderzoek aan naar de groei van het aantal meldingen. Ik verwacht dat er nu ook gekeken gaat worden naar de fluctuaties in het aantal meldingen.’

Wat betreft oorzaken voor de daling is het nog koffiedik kijken, zegt Kohnstamm. De griepepidemie die eind 2017 begon en tot midden april duurde, kan een mogelijke oorzaak zijn. In die periode lag het aantal sterfgevallen erg hoog; bijna 3500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Het is mogelijk dat een deel van de overleden patiënten anders in aanmerking zou zijn gekomen voor euthanasie.

strafrechtelijk onderzoek

Daarnaast zijn er volgens Kohnstamm mensen die een verklaring zoeken in het strafrechtelijk vooronderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar vijf ‘onzorgvuldige’ euthanasiegevallen en de betrokken artsen. Het onderzoek zou andere artsen die met euthanasieverzoeken te maken krijgen, kunnen afschrikken.

Dat lijkt Kohnstamm echter erg onwaarschijnlijk. ‘Zo’n tachtig procent van de euthanasiegevallen vindt plaats bij de huisarts, die de patiënt goed kent. Wanneer een patiënt er vrijwillig om vraagt en de arts concludeert dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, laat hij dat lijden echt niet voortduren uit angst voor een strafrechtelijk onderzoek.’

Ook weerspreekt hij de conclusie van Bert Keizer, arts bij de Levenseindekliniek, die in Trouw opmerkte dat de toetsingscommissies lastiger worden onder druk van het OM.

‘Jaarlijks bestempelen wij slechts acht tot twaalf euthanasiemeldingen als onzorgvuldig, uit een totaal van 6600’, zegt Kohnstamm. Bovendien klopt het volgens hem niet dat artsen bij elke euthanasie bij een demente of psychiatrische patiënt tekst en uitleg moeten geven. ‘Dat is alleen standaard bij vergevorderde demente patiënten met wie geen communicatie meer mogelijk is en waar de euthanasie plaatsvindt op basis van een geschreven wilsverklaring. Dat ging in 2017 en 2016 maar om drie gevallen.’ Kohnstamm verwacht dat de afname incidenteel is en dat twee elementen ervoor zullen zorgen dat het aantal meldingen de komende jaren juist weer gaat stijgen: het grote aantal beginnend demente patiënten en de ouder wordende babyboomers. ‘Die generatie is zelfbewuster dan de generaties daarvoor en zal bij uitzichtloos lijden waarschijnlijk makkelijker om euthanasie vragen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Joost Klein tijdens een repetitie op het Eurovisie Songfestival.

Optreden Joost Klein bij finale Songfestival op losse schroeven, politieke spanningen lopen op

Het is nog altijd onduidelijk of Joost Klein mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Organisator EBU en de Zweedse politie lieten weten dat ‘een incident’ rond Klein wordt onderzocht.

Wytze Walstra, Katja Zweerus en Simon Verboom (van links naar rechts) op de plek in Elst waar hun voedselbos moet komen.

Vier twintigers beginnen een eigen voedselbos: 'We gaan met eigen ogen zien hoe het landschap herstelt'

Vier jonge vrienden worden beheerders van een lap grond om een voedselbos te planten. Steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame vorm van landbouw. ‘Onkruid is een stom woord - alle planten hebben een functie.’

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947, Berlijn). Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Drie struikelstenen die holocaustslachtoffers herdenken uit de stoep gewrikt in Dordrecht: 'Buitengewoon bedroevend'

Het terugplaatsen van drie verdwenen struikelstenen in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren, zegt de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. Burgemeester Kolff spreekt van een ‘buitengewoon bedroevende’ actie.

In Amsterdam vonden deze week verschillende pro-Palestijnse protestacties plaats.

Waarom liepen de UvA-protesten voor Gaza uit de hand? 'Er ontstond een soort Beeldenstorm'

De escalatie is volgens UvA-student Titus van der Valk vooral te wijten aan het harde optreden van de politie. 'Maar niet iedereen was Gandhi inderdaad.'

Joost Klein zou als vijfde optreden in de dress rehearsal voor de finale. Hij werd zonder uitleg overgeslagen.

Joost Klein wordt overgeslagen bij repetitie, de organisatie doet onderzoek naar een 'incident'

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De EBU doet onderzoek naar een ‘incident’ rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

Nederland zijn geneigd zich te veel te verzekeren. Vraag je daarom af of je een reisverzekering nodig hebt.

Is die reisverzekering nou echt nodig? 'Grote kans dat je voor telefoon niks terugkrijgt'

Nederlanders reizen ook deze zomer weer de hele wereld over. Wanneer is het nuttig om een reisverzekering af te sluiten, en wanneer kun je ook prima zonder?