Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Familie looft beloning van half miljoen dollar uit voor vrijlating Afrika’s jongste miljardair

Mohammed Dewji, volgens zakenblad Forbes Afrika’s jongste miljardair.Beeld EPA

Mohammed Dewji wordt in Tanzania liefkozend ‘Mo’ genoemd. Hij is Afrika's jongste miljardair en schuwt strenge beveiliging. Dat laatste is hem fataal geworden. Een kleine week na zijn ontvoering, ontbreekt elk spoor van Dewji. Zijn familie heeft zo'n half miljoen dollar uitgeloofd om zijn vrijlating te bewerkstelligen.

Dewji (43), met 1,5 miljard de enige miljardair van Tanzania, werd vorige week donderdag op klaarlichte dag ontvoerd. Zonder bodyguards was hij in zijn Range Rover-terreinwagen naar het luxe Colosseum-hotel in Dar es Salaam gereden om te fitnessen. 

Het behoorde tot de vaste routine van de man die zich, na de overheid, 's lands grootste werkgever mag noemen. Maar Dewji, telg van een succesvolle Indiase zakenfamilie, was amper het terrein opgereden of hij werd gegrepen en hardhandig meegenomen door twee mannen. Volgens de politie en ooggetuigen schoten de ontvoerders in de lucht.

Het ging om twee witte mannen, mogelijk buitenlanders. Of de ontvoering ook was gelukt als de miljardair beveiligers had in zijn terreinwagen, dat was voorzien van een nummerbord met de tekst ‘Mo 1’, moet betwijfeld worden.

De terreinwagen van Dewji bij het Colosseum Hotel in Dar es Salaam.Beeld EPA

De politie verhoorde sindsdien meer dan twaalf personen, onder wie de veiligheidsmanager van het hotel. Omdat het beveiligingshek omhoog stond toen de zakenman werd gegrepen, wordt onderzocht of de ontvoerders hulp kregen van personeel van het luxe hotel.

Taal noch teken

Sinds de verdwijning van de miljardair, is er taal noch teken van hem vernomen. Omdat de ontvoerders ook geen losgeld eisten, besloot de familie maandag 436 duizend dollar uit te loven voor wie belangrijke informatie heeft. De autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen, onder andere bij de grens, om te voorkomen dat Dewji naar een van Tanzania’s buurlanden wordt gesmokkeld. 

Miljoenen consumenten in Tanzania en andere landen in Oost-Afrika gebruiken of consumeren dagelijks wel een van Mo’s producten. Zijn Metl-groep, waarvan de basis in de jaren zeventig werd gelegd door Dewji’s vader, maakt en verkoopt een breed scala van producten: van fietsen en noten tot wasmiddelen, thee en tandpasta. Geproduceerd in de tientallen fabrieken in diverse landen.

Sinds vier jaar gaat de succesvolle zakenman de concurrentie met de Amerikaanse frisdrankgiganten zelfs aan met een eigen Mo Cola. Het familiebedrijf is nu actief in 35 bedrijfstakken in zes landen in Afrika en heeft een omzet van naar schatting twee miljard dollar. Sinds het zakenblad Forbes het vermogen van Dewji ooit op zo’n 1,5 miljard dollar schatte, gaat de veertiger door het leven als Afrika's jongste miljardair. Op de Forbeslijst van Afrika's miljardairs staat hij dit jaar op de zeventiende plaats.

Dewji maakte vaak gebruik van het fitnesscentrum van het chique Colosseum Hotel in Dar es Salaam. Deze vaste routine, en het feit dat hij niet beveiligd werd, maakte het voor zijn ontvoerders makkelijker om hem mee te nemen.Beeld EPA