© TDK

Gangsters overvallen bejaard koppel en binden hen vast in hun eigen huis

Twee gangsters hebben zondagavond een bejaard koppel overvallen in de Jan Hallezlaan in Sint-Amands. De daders doorzochten het hele huis en losten ook twee schoten met een alarmpistool of loodjesgeweer. Om te beletten dat er snel alarm zou worden geslagen, werden de twee bewoners vastgebonden met plastic bandjes.

Theo Derkinderen

Daags na de feiten zijn de bewoners nog steeds zwaar aangeslagen. “We zaten televisie te kijken, toen er omstreeks negen uur werd aangebeld. Toen ik de deur opendeed, sprong er plots een kerel naar binnen. Ik viel achterover en kwam tegen de trap terecht. Ondertussen glipte ook de tweede overvaller binnen”, vertelt de 75-jarige bewoner met bevende stem.

De bewoners probeerden zich te verdedigen. Er werd geduwd en getrokken. “Eén van die mannen kwam met zijn knie op mij liggen, zodat ik niets meer kon doen. Bovendien hadden ze ook een vuurwapen bij. Om duidelijk te maken dat het menens was, hebben ze twee keer in de lucht geschoten. Ondertussen doorzochten ze ons hele huis. De kasten en de schuiven werden allemaal doorsnuffeld.”

Vastgebonden

“Uiteindelijk hebben ze het geld dat in huis was en een gsm gestolen. Om te vermijden dat we heel snel alarm zouden slagen, hebben ze ons met plastic colsonbandjes vastgebonden. Gelukkig hebben ze de bandjes bij mijn vrouw niet te hard aangespannen. Eenmaal de twee weggevlucht waren, kon mijn vrouw haar handen losmaken en zijn we naar onze buren gelopen om de politie te bellen.”

Vlak voor de twee de vlucht namen, riepen ze nog naar het koppel dat ze tien minuten moesten wachten vooraleer ze mochten bewegen. “Maar zolang hebben we uiteraard niet gewacht”, zeggen de twee nog.

De politie kwam met verscheidene ploegen ter plaatse en startte een grondig onderzoek. Heel snel werd duidelijk dat er niet met een echt pistool was geschoten, maar met een alarmpistool of een loodjesgeweer. In het plafond was wat schade te zien dat alleen maar door een loden bolletje kon aangericht zijn en niet door een echte kogel.

Voorlopig zijn de daders spoorloos. Volgens de slachtoffers droegen ze geen bivakmutsen maar probeerden ze hun gezicht wel te verstoppen achter een kap. Eén van de mannen droeg ook een donkere bril.

Verband?

Hoewel er zondagavond nog veel mensen wakker waren op het moment van de feiten heeft niemand in de buurt iets gezien of gehoord.

De speurders proberen nu uit te zoeken of er een verband is met andere, gelijkaardige feiten in de ruime regio. Zaterdagavond nog probeerden twee gewapende mannen binnen te dringen in een woning in Reet (Rumst), maar kon één van de bewoners de daders buitenwerken. Vorige week werd ook een 93-jarige vrouw overvallen in haar woning in Edegem.