Dierenasielen zitten in de problemen: “Bedelen om centen”

© Shutterstock

Dierenasielen overleven op kleine sommen van gemeenten en giften van sympathisanten. Ze bedelen om extra middelen. Maar van Vlaanderen zal het geld niet komen, zegt bevoegd minister Weyts (N-VA).

Myrte De Decker en Tom Ysebaert

U denkt beter twee keer na voor u Snoepie of Minou naar het dierenasiel brengt als u op vakantie gaat. Asielen slaan een noodkreet. De geldstroom is opgedroogd, dus is het moeilijk werken.

Vroeger was dierenwelzijn een federale materie. Toen stopten de provincies dierenasielen subsidies toe. Nu het een Vlaamse bevoegdheid is, dachten de provincies dat de Vlaamse overheid die steun zou overnemen. Dat gebeurt dus niet.

“Asielen spelen een belangrijke rol in onze samenleving”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde in Vlaams-Brabant. “Maar ze zijn afhankelijk van vrijwilligers. Dat is niet oké. Vlaams minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts zou structurele middelen moeten creëren.”

Maar volgens de minister hebben de dierenasielen nooit Vlaamse steun gekregen en zal dat ook niet snel gebeuren. “Er zijn honderdtwintig erkende asielen in Vlaanderen. Als ik die financier, moet ik ze ook laten inspecteren. Dan gebruik ik het budget liever voor het opsporen van dierenmishandeling. Ik zie niet in waarom de provincies hen niet meer zouden steunen.”

Te veel katten

Om te kunnen werken, zijn dierenasielen nu dus afhankelijk van de steun van de gemeente(n) waarmee ze samenwerken en giften van sympathisanten. Dat leidt tot sterke regionale verschillen, zegt dierenrechtenorganisatie Gaia. Sommige provincies hebben weer wat geld vrijgemaakt. Vlaams-Brabant bijvoorbeeld 40.000 euro. Maar ook daar staan de ­financiën onder druk, geeft Roefs toe. En in andere provincies staan de tellers nog op nul. “Bovendien worden de provincies afgebouwd”, zegt Gaia-directrice Ann De Greef. “Zal de steun aan de asielen mee verdwijnen? Ze moeten nu al bedelen om centen.”

De Greef koppelt de vraag om overheidsgeld aan het teveel aan katten. “Het is dweilen met de kraan open. Ieder jaar komen er duizenden katjes bij. Die worden massaal gedumpt in de asielen. Een verplichte sterilisatie van katten zou een deel van de instroom doen opdrogen. De burger betaalt daarvoor, akkoord, maar nu zijn die kosten voor de asielen en de samenleving.” Het Waals en het Brussels Gewest hebben verplichte sterilisatie al in een wet gegoten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen