Bestuur islamitische scholen Amsterdam mag voorlopig blijven

Foto: ANP

Het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam wordt vooralsnog niet geschorst of ontslagen. De scholenkoepel krijgt een laatste kans om te voorkomen dat hij failliet gaat. Als de stichting op 1 juni nog niet is gered, worden de bestuurders wel geschorst, heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had om het ontslag gevraagd.

Onder de stichting vallen drie islamitische basisscholen in Amsterdam: al Yaqoet in het stadsdeel Noord, al Maes in West en al Jawhara in Oost. De scholen hebben in totaal ongeveer 1100 leerlingen en ongeveer 200 fte aan medewerkers. Toenmalig onderwijsminister Dennis Wiersma had in 2022 vastgesteld dat er sprake was van financieel wanbeheer op de scholen. De Onderwijsinspectie trof zo’n 3 ton aan onrechtmatige uitgaven aan.

Het ministerie van Onderwijs zag begin dit jaar nog niet genoeg verbetering. Daarom kregen de scholen in januari en februari nog maar 40 procent van de gebruikelijke overheidsbijdrage. In maart, april en mei ging het om 20 procent. Vanaf juni zouden de scholen helemaal geen geld meer ontvangen. Dat kost de scholen honderdduizenden euro’s per maand en zou leiden tot het faillissement.

Een van de bezwaren is dat de scholenstichting nog geen nieuw bestuur heeft om orde op zaken te stellen. Volgens de stichting zijn er twee kandidaten in beeld als dagelijks bestuurder. Die persoon zou, na goedkeuring van de minister, begin mei aan de slag kunnen gaan.

Vanwege dat vooruitzicht heeft de Raad van State, de hoogste rechter, eerder besloten de straf op te schorten. Zodra de koepel een goedgekeurd bestuur heeft, krijgen de scholen hun geld alsnog. De rechtbank in Amsterdam wil daar niet van afwijken.