© RR

Hekken en redders zorgen dat alle kindjes veilig zijn als de Sint komt

De Sint arriveert zaterdag opnieuw in Antwerpen. Deze keer niet op het Steenplein om vervolgens naar het stadhuis te gaan, maar voor de eerste keer aan de dokken op het Eilandje in Antwerpen. Tientallen hekken zorgen ervoor dat het publiek op een veilige afstand van de dokken blijft en op het water zullen rubberbootjes met redders aanwezig zijn.

Patrick Van de Perre

Het stadhuis staat in de steigers en dat betekent dat de Sint en zijn Pieten dit jaar hun intrede niet op de Grote Markt maken. Voor het eerst sinds jaren wordt uitgeweken naar het Eilandje, waar zaterdag naar schatting meer dan twaalfduizend mensen verwacht worden om de goedheiligman welkom te heten.

© RR

Dat is niet alleen even wennen voor de Sint en zijn gevolg, maar ook voor de stadsdiensten die de aankomst in goede banen moeten leiden. De Sint komt iets voor 14u aan in het Verbindingsdok, vlak achter de Londenbrug. Van daar gaat hij in zijn koets naar de Nieuwpoortkaai, naast het Museum aan de Stroom (MAS) op de Hanzestedenplaats.

Geen kindjes te water

Omdat de Sint zijn tocht langs een aantal dokken maakt, zijn er voorzorgen genomen opdat niemand van de toeschouwers per ongeluk in het dokwater terechtkomt.

Langs het hele traject van de Sint worden een paar honderd hekken aangebracht. Die zorgen ervoor dat de massa ouders met kinderen niet in het water kunnen vallen.

Ook het parcours van de Sint is, zoals steeds, met hekken afgesloten om de weg vrij te houden voor de blijde inkomst van de kindervriend.

Op het water zelf wordt niets aan het toeval overgelaten. In alle dokken die langs het parcours liggen zijn er rubberboten met redders aanwezig. Die moeten ervoor zorgen dat, indien er toch iemand in het water valt, snel kan worden ingegrepen.

Weinig protesten

Voor harde acties voor of tegen Zwarte Piet – in Nederland beheersen die al weken het nieuws – wordt in Antwerpen niet gevreesd. Voor zover bekend is er geen enkele organisatie van plan om actie te voeren tegen de aanwezigheid van donkere Pieten.

De extreemrechtse organisatie Voorpost is wel van plan om zaterdag te protesteren. Zij is voor het behoud van de ‘echte’ Zwarte Pieten. De manifestatie is niet op voorhand aangevraagd.

De politie heeft ondertussen contact opgenomen met de mensen die in Antwerpen willen actievoeren. “De politie zal met hen duidelijke afspraken maken over wat wel en wat niet kan en ook over de plekken waar ze actie mogen voeren”, klinkt het op het kabinet van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Die locatie zal alvast niet op of rond het parcours van de Sint zijn. Indien Voorpost zich aan de met de politie gemaakte afspraken houdt, zal er niet worden ingegrepen.

Ook live op tv

En voor wie zaterdag gewoon de Sint welkom wil heten. Het feest begint om 13u op de Hanzestedenplaats met een optreden van de Ketnetband.

Ongeveer een uur later komt de Sint aan en omstreeks 14.45u zal hij op de Nieuwpoortkaai de kinderen toespreken.

De aankomst van Sinterklaas is vanaf 13.30u ook live op de VRT te bekijken.