De leerlingen van het vijfde leerjaar van vrije basisschool uit Balen-centrum spelen een partijtje korfbal tegen de deelnemers van dagcentrum Vogelzang.© Stef Geeraerts

Geel en Balen slaan de handen in elkaar voor inclusieve sportdag: “Fijn om te zien hoe iedereen met elkaar omgaat”

Geel/Balen -

De sportdiensten van Geel en Balen organiseerden vrijdag ‘De Andere Sportdag’, die al toe is aan de 21ste editie. De sportdag wordt ingericht voor personen met een mentale beperking. In totaal schreven veertien dagcentra en zorgtehuizen zich in om met 150 sporters deel te nemen aan verschillende activiteiten. “We willen inzetten op een inclusieve maatschappij.”

Stef Geeraerts

Het initiatief is al toe aan de 21ste editie, die dit jaar uitzonderlijk plaatsvond in sportcomplex Axion in Geel. “Normaal organiseren we de sportdag in Balen, maar omdat we daar nu een nieuwe sporthal bouwen, moesten we uitwijken naar Geel. In de toekomst is het de bedoeling om de activiteit ook eens te organiseren in één van onze partnergemeenten”, zegt Tom Wouters van sportdienst Balen en Geel.

“De sportdag is een samenwerking tussen de gemeenten van sportregio Zuiderkempen”, legt Tom Wouters uit. “We organiseren een sportaanbod van zowel binnen- als buitenactiviteiten op maat van onze G-sporters. We kiezen bewust voor een goede mix van sport en spel met voldoende variatie”, zegt Wouters. “Er is een luchtstructuur waar de deelnemers de miniversie van Francorchamps kunnen rijden. Dat maakt het veel leuker dan gewoon tussen kegels rijden. Er zijn showdown-tafels en er is ook de mogelijkheid om korfbal te spelen.”

“We organiseren een sportaanbod van zowel binnen- als buitenactiviteiten op maat van onze G-sporters. We kiezen bewust voor een goede mix van sport en spel met voldoende variatie”

Tom Wouters

Sportdienst

Lieke assisteert de deelnemers van dagcentrum Vogelzang.© Stef Geeraerts

Ook dit jaar werkt de organisatie samen met de leerlingen uit het vijfde leerjaar van de vrije basisschool uit Balen-centrum. “Onze leerlingen sporten samen met mensen met een beperking”, zegt juf Lies Tijskens. “Het programma werd uitgelegd in de klas, zodat onze leerlingen weten hoe ze met elkaar kunnen omgaan. We willen echt inzetten op een inclusieve maatschappij. Voor sommige leerlingen is het wel spannend wat er allemaal te gebeuren staat, maar het is wel fijn om te zien dat de leerlingen op een normale manier omgaan met mensen met een beperking. We willen er een leuke dag vol sport en spel van te maken.”

Lieke Vaes, die zich klaarmaakt voor een wedstrijdje korfbal, kijkt ernaar uit om aan de sportdag te beginnen. “Het is heel leuk om samen te sporten en spelletjes te doen. We zijn al wel wat vertrouwd met mensen met een beperking, omdat de mensen van zorginstelling De Schakel bij ons op school komen helpen.”

Ook buiten kunnen de deelnemers zich helemaal uitleven met de gocarts.© Stef Geeraerts

Ook de tegenspelers van dagcentrum Vogelzang zijn tevreden over het initiatief. “De sportdag is heel belangrijk voor onze mensen”, zegt Valerie. “Het doorbreekt de dagelijkse activiteiten waardoor onze deelnemers extra contacten kunnen leggen en nieuwe sporten leren kennen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners