Deze zes “audio-emoji” krijg je te zien in de testversie van de Phone by Google app.© screenshot 9to5google

communicatie

Android-smartphones krijgen scheetknop

Eigenaars van een Android-smartphone zullen weldra hun telefoongesprekken kunnen opluisteren met tromgeroffel, applaus en, jawel, een scheetgeluid. Pech gehad, iPhone-gebruikers.

Dominique Deckmyn

Jongeren gebruiken hun smartphone voor haast alles, behalve telefoneren. Misschien omdat je tijdens het bellen geen emoji kunt gebruiken? Dat is toch wat een onderzoeker bij Google gedacht moet hebben. Want er is nu een testversie van de Phone by Google-app (in het Nederlands gewoon Telefoon-app genaamd) waarbij je zes knopjes aangeboden krijgt voor een aantal geluidseffecten. De nieuwe functie is gesignaleerd door de nieuwssite 9to5google.

Die ‘sound emoji’-knopjes zien eruit als vertrouwde emoji. Maar je gebruikt ze tijdens het gesprek om je eigen uitspraken auditief te onderlijnen of die van je gesprekspartners van een gepaste (of ongepaste) respons te voorzien. Zoals sommige radio-dj’s dat vroeger wel eens deden. Voorlopig lijkt het te gaan om applaus, gelach, feestgeluid, droeve trombone, ‘sting’ (ba-dum-tsss!) - en de billentrompet, vertegenwoordigd door het ‘lachend kakje’.

De Phone by Google-app is de standaard telefoon-app op Google’s eigen Pixel-smartphones. Andere smartphones, bijvoorbeeld die van Samsung, gebruiken meestal een eigen app om te bellen. Maar de Google-app kan worden geïnstalleerd via de Play Store. Voor gebruikers in België lijken de geluidsemoji nog niet beschikbaar, zelfs niet voor wie zich registreert voor de bèta-versie van de Telefoon-app (we hebben het geprobeerd).

U bent dus nog even veilig, maar misschien niet voor lang. Google houdt over twee weken zijn jaarlijkse congres Google I/O. Dat is traditioneel het moment waarop het bedrijf de wereld tracht te verbazen met zijn nieuwste innovaties. De kans is groot dat het bedrijf daar wil uitpakken met de sound emoji. Al zal de meeste aandacht waarschijnlijk eerder gaan naar stappen die het bedrijf genomen heeft op het vlak van artificiële intelligentie.

De geplande Franse overheidsmaatregelen om smartphones uit handen van kinderen te houden, komen in ieder geval geen dag te vroeg.

LEES OOK. Franse premier wil jeugd opnieuw discipline bijbrengen met aantal strenge maatregelen, maar is dat wel de juiste oplossing?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer