Direct naar artikelinhoud
Fraude

Databedrijf biedt chantagetechnieken aan om politieke tegenstanders uit te schakelen

Alexander Nix, topman van Cambridge Analytica.Beeld AFP

Het schandaal rond het omstreden databedrijf Cambridge Analytica deint verder uit. Het bedrijf, dat betrokken was bij de campagne van Donald Trump en de brexitcampagne, heeft een Britse verslaggever aangeboden politieke tegenstanders te chanteren, zo blijkt uit een reportage van Channel 4 News.

Een Britse verslaggever deed zich voor als een potentiële klant van het bedrijf. Zonder dat de medewerkers ervan wisten, maakte hij beelden tijdens vergaderingen. Op die beelden is te zien hoe de oprichter van Cambridge Analytica hem voorstelt een politieke tegenstander in verlegenheid te brengen met Oekraïense prostituees of steekpenningen.

Afgelopen weekend was gebleken dat het bedrijf in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen ook privé-informatie van zo'n 50 miljoen Facebookgebruikers op een onwettige manier had verzameld. Het bedrijf is intussen door Facebook van haar platform geschrapt.

Alexander Nix, topman van Cambridge Analytica, heeft tot nu toe altijd ontkend dat zijn bedrijf iets illegaals heeft gedaan.